Linkovi

Clinton o Daytonskom sporazumu: Djeca se igraju na ulicama na kojima su se nekada sklanjala od snajpera


U američkim medijima objavljeno je nekoliko izvješća i osvrta povodom washingtonskih razgovora o promjenama u državnom ustroju Bosne i Hercegovine.

«Tri etničke skupine u Bosni i Hercegovini postigle su sporazum oko jedinstva» naslov je New Yorka Timesa koji izvještava kako su «…pod američkim pritiskom narodi BiH pristali promjeniti sustav uspostavljen Daytonskim mirovnim sporazumom». Američki dužnosnici pozdravili su sporazum kao i izjavu čelnika bosanskih Srba u kojoj se poziva njihove ratne vodje Radovana Karadžića i Ratka Mladića da se predaju Haškom tribunalu.

Po novom bi Bosna i Hercegovina imala jednog predsjednika, jednog premijera s većim ovlastima, a i parlament bi imao veći utjecaj. Dosadašnju situaciju opisao je američki diplomat Donald Hays koji je rekao da proteklih deset godina vlada nije mogla ništa učiniti zato što je svatko mogao blokirati svakoga.

Na Daytonski mirovni sporazum osvrnuo se i bivši američki predsjednik Bill Clinton u tekstu objavljenom u «Wall Street Journalu». Nekadašnji američki čelnik ističe da se prije deset godina nitko nije usudio prognozirati ovakav uspjeh sporazuma. Bosna i Hercegovina je jedna zemlja, s dva entiteta, ali i slobodom kretanja. Zemlja ima jedistvenu valutu, značajno smanjen broj pripadnika oružanih snaga, a gotovo pola nekadašnjih izbjeglica vratilo se svojim kućama, nabraja bivši američki predsjednik.

Dayton, nastavlja Clinton, nije donio savršeni mir, ali je ostvario ključni nacionalni interes – okončao je najgori ratni sukob u Europi od drugog svjetskog rata koji je prijetio mirnoj reintegraciji Europe nakon okončanja Hladnog rata. Bivši američki predsjednik podsjeća u «Wall Street Journalu» da za ostvarenje napretka treba vremena, te da stoga bilo kakva inicijativa neke američke administracije treba imati širu podršku kako bi je mogla nastaviti druga stranka kad dođe na vlast ili, pak, američki međunarodni partneri ako Sjedinjene Države budu zaokupljene nekim drugim pitanjem. Danas, tvrdi on, Sjedinjene Države ponovno pokazuju čelnu ulogu time što su pozvale bosansko-hercegovačke čelnike na razgovore u Washington.

Clinton drži da se američki angažman u regiji apsolutno isplatio premda posao još nije okončan. Dayton je donio mir u nemirno područje, manjine se sada osjećaju sigurnima, a djeca se igraju na ulicama na kojima su se nekada sklanjali od snajpera. San o Europi, ujedinjenoj, slobodnoj i mirnoj, zaključuje bivši američki predsjednik, još uvijek je živ.

XS
SM
MD
LG