Linkovi

U New Yorku dodijeljene nagrade za slobodu novinarstva


Organizacija Odbor za zaštitu novinara objavila je ovogodišnje dobitnike nagrada za Međunarodnu slobodu tiska. Na dodjeli, održanoj sinoć u New Yorku, priznanja su dobili novinari iz Brazila, Kine i Uzbekistana.

Ovo su opasna vremena, tvrdi Odbor za zaštitu novinara. Direktorica Ann Cooper kaže da su na mjestima kao što su Irak, Rusija i Filipini novinari bili optuživani za suradnju s neprijateljima, progonjeni, izloženi otmicama ili ubijani. "Zapanjujuće je što pored svih tih priča, ti novinari i dalje svakodnevno obavljaju svoj posao usprkos ogromnim rizicima."

U svibnju ove godine uzbečke trupe su otvorile su vatru na demonstrante u Andijanu, gradu u istočnom Uzbekistanu. Galima Bukharbaeva, novinarka koja je privukla pozornost međunarodne javnosti na autokratsku vladavinu u Uzbekistanu, intervjuirala je demonstrante u trenutku kad su vladine snage otvorile vatru. Kaže da je metak proderao njenu naprtnjaču probušivši joj notes i novinarsku iskaznicu. Prema popisu uzbečke vlade poginulih je bilo 169, međutim neovisna izvješća tvrde da je u Andijanskom masakru stradalo i do tisuću prosvjednika.

Gospođa Bukharbaeva, proglašena izdajicom od strane njene vlade, pobjegla je iz zemlje i sad živi u Sjedinjenim Državama. Ona kaže da nagrada komisije osnažuje motive koji nekoga navode da bude novinar. "Bez neovisnog novinarstva društvo se ne može razviti. To sad dobro razumijem jer bez objektivnog izvještavanja javnost ne zna što se događa, bez informacije oni ne mogu reagirati i djelovati. Zato je to toliko važno, ako to ne radimo, ništa se neće promijeniti."

Pisanje o promjenama i političkoj reformi na petnaestu godišnjicu masakra na trgu Tienamen priskrbilo je kineskom novinaru Shi Tao-u kaznu zatvora od deset godina. Abi Wright, koordinatorica za Aziju Odbora za zaštitu novinara kaže da je taj bivši urednik novina uhićen prošle godine uz optužbe o curenju državnih tajni u inozemstvo, za slanje elektroničke poruke nekome u New York. Kina je prošle godine uhitila 42 novinara, od kojih više od polovice zbog izvještavanja putem Interneta.

Gospođa Wright kaže da uhićenje gospodina Shia ukazuje na intenzivne pokušaje kineske vlade da kontrolira informacije na Internetu. "Kineska vlast želi uživati ekonomsku korist od Interneta, međutim u sto je vrijeme očigledno užasnuta njegovog potencijala, te pokušava zauzdati među svojim građanima neovisno mišljenje, izvještavanje i novinarstvo."

Ostali ovogodišnji dobitnici nagrade za slobodu novinstva su: Brazilac – urednik novina Lucio Flavio Pinto koji je iznio priče o korupciji vlade te Beatrice Mtetwa, medijski odvjetnik – branitelj slobode tiska u Zimbaweu. Također, posthumna nagrada dodijeljena je Peteru Jenningsu, tv voditelju emisije «ABC World News» za njegovo izvještavanje o najvažnijim svjetskim događanjima tijekom preko četiri desetljeća duge karijere.

XS
SM
MD
LG