Linkovi

AIDS-om ove godine zaraženo pet milijuna ljudi


Ujedinjeni su narodi danas objavili svoje godišnje izvješće o situaciji s AIDS-om, prema kojem u svijetu danas od ove bolesti boluje rekordan broj ljudi. Međutim, svjetska organizacija tvrdi da je na ovom planu postignut i značajan napredak. U ovoj je godini oko pet milijuna ljudi zaraženo virusom HIV-a, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 40 milijuna. Od AIDS-a je ove godine umrlo više od tri milijuna ljudi. Broj zaraženih se pogotovo povećava u Istočnoj Europi i središnjim dijelovima Azije te u južnim područjima Afrike. Epidemija ponešto slabi na Karibima te u nekim afričkim zemljama.

U ranim godinama epidemije AIDS-a u Sjedinjenim Državama, ta je bolest prvenstveno bila vezana uz homoseksualce i narkomane. No, tijekom godina, sve veći broj oboljelih se zarazio heteroseksualnim odnosima, a među njima i sve više mladih. Kakvi su danas stavovi mladih Amerikanaca o AIDS-u i što se čini na njihovoj zdravstvenoj prosvjećenosti tema je priloga Jessice Berman.

Prema američkom Nacionalnom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine se registrira oko 40 tisuća novih slučajeva zaraze virusom HIV. Polovica zaraženih mlađa je od 25 godina. U najvećoj su opasnosti djevojke tinejdžerske dobi. 2002, više od polovice novih slučajeva zaraze virusom HIV dogodio se kod djevojčica i djevojaka u dobi između 13 i 19 godina, a među njima 65 posto su bile Amerikanke afričkog podrijetla. Nedavno smo o tome razgovarali sa skupinom srednjoškolaca iz jednog od washingtonskih predgrađa.

"Sigurna sam da je to vrlo velik problem, ali mi se ne čini da se tiče izravno nas. Ustvari, vjerojatno nas se i tiče, ali o tome dobivamo malo informacija, pa to ni ne doživljavamo kao neposredni problem" - rekla nam je jedna gimnazijalka.

Tinejdžeri kažu da su informacije koje dobivaju u školi o AIDS-u, odnosno virusu HIV, zastarjele i nepotpune, te previše usredotočene na preporuke o suzdržavanju od seksualnih odnosa, što neki od njih komentiraju kao smiješna i nerealna očekivanja.

Cynthia Gomez je jedna od voditeljica Centra za studij prevencije AIDS-a, pri Sveučilištu Californije u San Franciscu. Profesorica Gomez kreira programe kojima je cilj sačuvati ljude svih dobi i etničkih pripadnosti od zaraze i prenošenja virusa HIV. Po njenim riječima, problem većine programa zdravstvenog prosvjećivanja mladih u Sjedinjenim Državama jest da nisu relevantni: "Mislim da je vrlo važno misliti na to da se AIDS pojavio prije više od 20 godina. Dakle, većina mladih se niti ne sjeća svijeta bez AIDS-a. Danas, oni nemaju priliku ni vidjeti razarajuću stranu te bolesti jer postoje lijekovi koji, na neki način, prikrivaju neke od simptoma koji su bili najuočljiviji u ranijim godinama epidemije."

Profesorica Gomez kaže da mnogi mladi misle da mogu uzeti neku 'čarobnu' pilulu i uopće ne brinuti o AIDS-u. No, srednjoškolci s kojima smo razgovarali nazivali su AIDS 'smrtnom osudom', ističući da antiretroviralni lijekovi ne donose izliječenje. Svi među njima su se slagali da se vrlo dobro treba poznati osobu s kojom se ulazi u seksualne odnose. Međutim, kad se postavilo pitanje testiranja na zarazu virusom HIV, mišljenja nisu bila tako složna. Učenici su rekli da neki od njihovih kolega iz razreda ne idu na testiranje jer se smatraju 'sigurnima', jer ne poznaju nikoga tko je zaražen virusom HIV. Za druge su, pak, izrazili uvjerenje da se ne testiraju zbog toga što se plaše da će imati pozitivni rezultat.

Jedna tinejdžerka kaže da zna neke od svojih kolega koji su zaraženi nekim drugim seksualno prenosivim bolestima, ali ipak i dalje imaju seksualne odnose: "Oni su seksualno aktivni, ali svojim partnerima to kažu tek kasnije. Ne žele da ih se tretira kao bolesnike i da budu odbačeni."

Profesorica Gomez kaže da uspješni programi prevencije AIDS-a moraju uključivati i vrlo direktne i iskrene razgovore o važnosti i dugotrajnim koristima spolnog zdravlja. Na duge staze, upozorava ona, plašenje mladih AIDS-om kako bi ih se natjeralo na suzdržavanje od seksa daje kontraproduktivne rezultate. Mnogo je bolje pomiriti se s činjenicom da su mladi danas drugačiji nego što su, u njihovim godinama, bili njihovi roditelji, te ih naučiti da donose odluke temeljene na istinitim informacijama. I sami učenici s kojima smo razgovarali kaži da moraju biti svjesniji rizika zaraze virusom HIV.

Ali, kako kaže jedna od djevojaka, nekim saznanjima treba duže da 'dođu do glave': "Ne tako davno, iskazivanje seksualne opredijeljenosti od strane homoseksualaca nije bilo društveno prihvatljivo; danas uglavnom jest. I za svijest o riziku AIDS-a treba postupno privikavanje, naravno uz više informacija. S vremenom, mladi će biti svjesniji opasnosti od ove zaraze."

No, već sada ima naznaka da epidemija AIDS-a utječe na ponašanje mladih Amerikanaca. Prema podacima vladinih agencija, postotak mladih u dobi od 13 do 19 godina koji su koristili kondom tijekom spolnog odnosa porastao je tijekom 2003. godine sa 46 na 63 posto.

XS
SM
MD
LG