Linkovi

George Soros o reformi sudstva u 'najkorumpiranijem dijelu Europe'


U nedavno objavljenom izvješću Europske unije navodi se da su pravosudni sistemi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crnoj Gore te Albanije u ozbiljnoj krizi te da je potrebna hitna akcija kako bi se sačuvao integritet i neovisnost sudova u im zemljama. Regijom je nedavno proputovao novinar Glasa Amerike Barry Wood. Kako nam javlja iz Tirane, lokalni su sudovi pod snažnim pritiskom da konačno provedu korijenite reforme.

Prema izvješću Europske unije, korupcija je na Balkanu i dalje ogroman problem. Podmićivanje, pranje novca te organizirani kriminal duboko su ukorijenjeni. Zato, reforma sudstva predstavlja jedan od glavnih ciljeva na putu k članstvu u Uniji.

Albanija nema tradiciju neovisnog sudovanja. Za komunizma, suci su slušali zapovjedi partijskih šefova. Početne reforme iz ranih devedesetih okončane su 1997., kada je zbog opće financijske krize u zemlji nastao kaos i gotovo potpuni kolaps državnog sustava.

Ne-vladina organizacija Otvoreno društvo, koju je osnovao američki financijer i filantrop George Soros, u Albaniji je potrošila više od 40 milijuna dolara, prvenstveno na programe obrazovanja sudaca i odvjetnika. Bez obzira na izvjestan napredak, George Soros smatra da se u Albaniji sudovi i danas često koriste za postizanje političkih ciljeva.

"U sudstvu se zaposlilo dosta sposobnih ljudi, i sada je važno da nema političkog uplitanja u njihov posao. Tek tada će sudstvo dobro profunkcionirati" - izjavio je George Soros prilikom prošlotjednog posjeta Tirani.

Inače, u Albaniji je u tijeku prvi, istinski mirni, prijenos vlasti – nakon izbora za parlament koji su održani u srpnju. George Soros upozorio je novu vlast da ne ponavlja praksu iz prošlosti te da ne pokušava putem sudstva kazniti političke protivnike. "Nadam se da se borba protiv korupcije neće pretvoriti u seriju arbitrarnih mjera koje će, na kraju, ugroziti postojeće državne ustanove" - rekao je američki filantrop.

Profesor pravnog fakulteta u Tirani Ledi Bianku je direktor Europskog centra u Tirani. On nabraja korake koji su potrebni za uspješnu reformu sudstva: "Neutralnost sudaca, kada je u pitanju rješavanje slučajeva korupcije, kao i cjelokupnog funkcioniranja sudstva. Također, važno je u slučajevima korupcije reagirati brzo i profesionalno. Jer, najčešće mito primaju suci koji nisu dobro profesionalno pripremljeni za svoj posao. Oni također lakše pristaju na uplitanje političara u njihov posao."

Izvješće Europske unije navodi da su problemi sa sudstvom u Srbiji gotovo identični onima u Albaniji. Verica Barac, čelnica srbijanskog Vijeća za borbu protiv korupcije, kaže da se u njezinoj zemlji još uvijek nisu stekli uvjeti za uspostavu istinski neovisnog sudstva. Suce kontrolira država, a za borbu protiv mita nedostaje politička volja – tvrdi Verica Barac.

Boris Begović, direktor beogradskog Centra za liberalne demokratske studije, o ovom problemu kaže: "Suci su zapravo prilično nekompetentni, pogotovo kada je riječ o rješavanju slučajeva iz trgovinske sfere. Osim toga, nisu niti efikasni. Nisu efikasni zbog toga što nikome ne odgovaraju. Prema nekim istraživanjima, primjena tipične presude iz područja ugovornog prava traje više od tisuću dana."

Za ubrzanje nekog pravnog predmeta na sudu se u pravilu isplaćuje mito – objašnjava Boris Begović.

I međunarodna organizacija Transparency International ukazuje na slične probleme, a regiju Balkana ocjenjuje najkorumpiranijim dijelom Europe.

XS
SM
MD
LG