Linkovi

Strani studenti američkoj ekonomiji godišnje 'donesu' oko 13 milijardi dolara


Američki Institut za međunarodno školovanje, IIE, nacionalna je organizacija koja se, između ostalog, bavi praćenjem programa za razmjenu studenata između Sjedinjenih Država i drugih zemalja svijeta. Ova je organizacija nedavno objavila rezultate najnovije studije o stranim studentima u Americi.

Ove je godine broj stranih studenata koji studiraju na američkim koledžima i sveučilištima nešto manji nego li je bio prethodnih godina. Broj je ipak veći od onog zabilježenog prošle godine. Predsjednik IIE-a Allan Goodman kaže da se čini kako se situacija s upisom stranih studenata popravlja nakon nekoliko godina ispunjenih problemima: "Protekle četiri godine su bile neobično teške. Unatoč prirodnih nepogoda i terorističkih napadi protiv Amerike i drugih zemalja, strani studenti i stručnjaci željni usavršavanja i dalje putuju i dolaze u našu zemlju."

Indija, Kina i Južna Koreja šalju najviše studenata na školovanje u Ameriku. Najčešća su im odredišta Kalifornija, New York i Texas. Najveći pad u broju stranih studenata zabilježen je iz zemalja s pretežno muslimanskim stanovništvom, primjerice iz Pakistana i Indonezije. Probleme koji strani studenti ističu kao glavni razlog za odustajanje od studiranja u Americi su visoke školarine i dugo vrijeme potrebno za izdavanje vize.

Unatoč činjenici da smo napravili dosta napretka u ubrzavanju tog procesa, kaže gospodin Goodman, neke od tradicionalnih shvaćanja i zabluda se teško mijenjaju. "U svijetu postoji vjerovanje da je, za muškarce stare 14 do 45 godina, jako teško dobiti vizu za Ameriku. U stvarnosti ovaj problem ne postoji, ali trebat će jako puno vremena da se ovakva vjerovanja promjene" - kaže naš sugovornik.

Izvješće IIE-a ističe da su samo prošle godine strani studenti položili ulog od 13 milijardi dolara u američku ekonomiju. A njihova se uloga u unapređivanju Amerike ne sastoji samo u novčanom prilogu. Kako navodi Hej Kiung Koh, jedan od autora ovog izvješća, neki stranci ne žele doći studirati u Ameriku zbog 'lošeg imidža' Sjedinjenih Država.

"Studenti koji su ovdje boravili par godina i nakon toga se vratili u svoje matične zemlje imaju prilike posvjedočiti o pogrešnosti takva ponekad lošeg dojma, odnosno mogu svojim zemljacima reći da 'nisu svi Amerikanci tako loši'" - kaže Hej Kiung Koh.

Prema nekim od prosvjetnih radnika, prilike se za Sjedinjene Države neće promijeniti ukoliko se ne promjene pravila koja trenutačno ne dozvoljavaju američkim visokoškolskim ustanovama plaćanje profesionalca, svojevrsnih stručnjaka za 'obrazovni marketing', koji bi se bavili reklamiranjem američkih škola strancima.

Ovakvu praksu strane prosvjetne ustanove koriste vrlo uspješno za privlačenje studenata iz stranih zemalja, ali u američkim prosvjetnim krugovima ovakav se način rada smatra profesionalno neprihvatljivim.

Gospodin Goodman nam kaže da si čelnici sveučilišta neće moći još dugo priuštiti ovakve profesionalne standarde: "Mnogi koledži i sveučilišta moraju biti prisutniji u inozemstvu. Mnogi se čelnici ovih institucija moraju uputiti u inozemstvo i poručiti tamošnjoj javnosti da su strani studenti više nego dobrodošli, ne samo na fakultetima nego općenito i u našoj zemlji".

Ove se godine u američkim visokoškolskim ustanovama školuje više od 565 tisuća stranih studenata, koliko ih je otprilike bilo prije terorističkog napada u New Yorku 11. rujna 2001 godine.

XS
SM
MD
LG