Linkovi

Zabrane pušenja na javnim mjestima smanjuju broj pušača


U Sjedinjenim Državama mnoge su savezne države i gradovi zabranili pušenje u javnim prostorijama kao što su uredi, restorani i barovi. Cilj je spriječiti izlaganje nepušača pasivnom pušenju, za koji stručnjaci kažu da je jednako opasan kao i samo pušenje. Više toj temi u prilogu Amy Catz.

Pušenje je nekad bilo dopušteno skoro svugdje u Americi. Međutim nakon što su brojne studije ustanovile štetnost dugotrajnije izloženosti duhanskom dimu i kod nepušača, stvari su se promijenile. Zabrane pušenja na javnim mjestima koje su uslijedile u nekim državama i gradovima dovele su do smanjenja pasivnog pušenja, ali i do smanjenja pušenja općenito, kaže dr. Stanton Glantz iz Istraživačkog centra za kontrolu duhana. "Kada zabranite pušenje na radnom mjestu, javnim prostorima, restoranima i barovima, ljudi manje puše i manje kupuju cigarete".

Dr. Glantz kaže da je samo zabrana pušenja na radnom mjestu dovela do smanjenja potrošnje cigareta za 30 posto. Više od dvije tisuće američkih gradova i okruga ima zakone protiv pušenja. U New Yorku pušenje je zabranjeno u svim svi restoranima, barovima i uredima, te je u tom gradu broj pušaća u za četiri godine pao za pola milijuna. U San Franciscu, studije su pokazale da je zabrana pušenja pomogla smanjenju učestalosti raka pluća za šest posto. David Spalding je bio pušač više od 20 godina, međutim prestao je kad je njegov poslodavac – tvrtka zdravstvenog osiguranja Blue Cross Blue Shield Minnesote zabranio pušenje u i u okolici svojih ureda. On tvrdi da bi još uvijek pušio da nije bilo te striktne mjere njegove tvrtke.

Dopredsjednik Blue Crossa Dr. Marc Manley kaže da slučaj gospodina Spaldinga nije usamljen. "Kad smo uvodili tu mjeru oko 18 posto naših uposlenika je pušilo. Godinu dana kasnije postotak pušača pao je na 15 posto".

U mnogim dijelovima zemlje u kojima se razmišlja o uvođenju zabrane pušenja, vlasnici restorana i barova su najglasniji protivnici takvih mjera jer se boje da će gubitak pušača za njih značiti i gubitak prihoda. Međutim studije u pet saveznih država u kojima su uvedene restrikcije pušenja pokazuju da nije došlo do značajnije promjene u prometu barova i restorana. Neki ljudi, poput Gretchen Morrison, čak zabranjuju pušenje i usvojim vlastitim domovima. "zabranila pušenje u svojoj kući samo zbog duhanskog smrada, već su u pitanju i zdravstveni razlozi".

Gospođa Morrison kaže da će je ta zabrana natjerati da smanji i vlastito pušenje, te da se nada da će dovesti i do potpunog prestanka.

XS
SM
MD
LG