Linkovi

Sjeverna Dakota dom prve džamije u Americi


Islam je najbrže rastuća religija u Sjedinjenim Državama. U Americi postoji tisuću i dvije stotine džamija, barem jedna u svakoj saveznoj državi, premda se većina nalazi u glavnim urbanim područjima, posebice u New Yorku i Kaliforniji. Međutim, prva džamija je u Sjedinjenim Državama izgrađena u najslabije naseljenoj državi - Sjevernoj Dakoti.

Poput mnogih useljenika, Libanonci koji su se početkom dvadesetog stoljeća naselili u Sjevernu Dakotu, došli su u potrazi za boljim životom. Hassan Abdallah kaže da njegovi roditelji nisu namjeravali tu i ostati. "Uvijek su pričali o svom dolasku u Sjedinjene Države. Planirali su se za nekoliko godina obogatiti i vratiti u Libanon. Međutim, to se nije ostvarilo, nitko se nije obogatio, odmah na početku imali su sedam godina suše".

Negdje oko 1929-te ili 30-te, kad su shvatili da će ostati u Sjevernoj Dakoti, podižući svoje obitelji kao farmeri, libanonska je zajednica u mjestu Ross donijela odluku da izgradi džamiju. Joan Mandell snima dokumentarace o arapskim zajednicama u Sjedinjenim Državama. "U to vrijeme nisu imali grijanje. Možete li samo zamisliti kako im je bilo doći usred zime s toplog Mediterana u sjeverozapadni dio Sjeverne Dakote. Sjeverna je Dakota zaista vjetrovito mjesto, pa su u stvari napravili samo podrum koji je tek nešto više od jednog metra virio iznad zemlje".

Gospodin Abdallah je osamdesetogodišnjak, jedan od rijetkih muslimana koji još uvijek živi u regiji. Većina njegove djece, odraslih u okolici mjesta Ross i Stanley u međuvremenu se odselila. On kaže da od 1940-tih džamiju više nitko ne koristi, a u sedamdesetim članovi lokalne zajednice su glasovali za njeno rušenje. "Nije bilo potrebe za njenim rušenjem, ali smo mi lokalni Muslimani mislili da je zaista bila ružna za vidjet. Trebali smo je samo urediti i ostaviti je da stoji…sve je izgledalo tako pusto nakon što smo je srušili".

Te praznine sada više nema. Na zahtjev njegove sestre Sare Omar, koja je preminula prošle godine, nova je džamija izgrađena na mjestu stare. Prošlog je ljeta na komemoraciji prisustvovalo osamdesetak ljudi. Upola je manja od stare, ali je izgrađena iznad zemlje, od betona s crvenim pročeljem i kupolom on bronce. Unutra se nalaze četiri minareta koji čekaju na postavljanje na uglove zgrade, kao i uokvireni poster s likovima mrtvih - pokopanih na groblju. Hasan Abdallah kaže da je nova zgrada više mauzolej nego džamija.

Druga najstarija džamija u Sjedinjenim Državama izgrađena je pet godina kasnije u Rapid Cityu u državi Iowi, kaže snimateljica Joan Mandell. "Izgleda skoro kao kuća, s velikom zelenom kupolom. Ljudi je zovu prvom džamijom, jer je to prva džamija koja još uvijek postoji".

Međutim, kaže Joan Mandell, nitko ne osporava, pa ni muslimani iz Rapid Citya, da je Sjeverna Dakota dom prve džamije u Americi.

XS
SM
MD
LG