Linkovi

Život grada pretvoren u hrpe smeća na pločnicima


'Život jednog grada pretvoren u hrpe smeća na pločnicima,' naslov je članka u bosotnskom "Christian Science Monitoru", koji opisuje New Orleans, nakon što se u njega vratio dio njegovih stanovnika. Zamislite da se sve što ste u životu sakupili i posjedovali pretvori u istruljene, gotovo neprepoznatljive predmete, prošarane plijesnima u svim bojama. Takvo se stanje sada vidi uz sve rubnike, na svim ulicama New Orleansa, a hrpe danomice postaju sve veće kako građani čiste svoje uništene domove.

Zadatak prikupljanja smeća u gradu predstavlja Herkulov izazov za vojne inžinjerce koji nadgledaju čišćenje grada. Procjenjuje se da samo u gradskoj jezgri – dakle, ne i u predgrađima – na odvoz čeka više od 22 milijuna tona smeća. Odnosno, otprilike jedna desetina smeća koje u čitavoj godini napravi građanstvo svih američkih općina!

Stručnjaci kažu da bi odvoz smeća mogao potrajati mjesecima, ako ne i koju godinu. No, iz zdravstvenih i higijenskih razloga, toliko se ne može čekati. Sada se dnevno odveze do 70 tisuća kubičnih metara smeća, a danomice stižu novi dobrovoljci koji se uključuju u čišćenje. Tisuće kamiona sele smeće na privremeni deponij, a njegova daljnja sudbina već izaziva zabrinutost: u neopisivoj smjesi smeća, naime, našle su se i kemikalije, štetni dijelovi kućanskih aparata, i mnoge druge tvari koje štete okolišu. No, oni koji žele posao ne odustaju: u gradu u kojemu su poslovi doslovce nestali, ovo je dobar izvor prihoda.

"New York Times" piše da farmaceutske kompanije počinju na vlastitom džepu osjećati posljedice lošeg imagea u javnosti. Kriza kredibiliteta ove industrije, izazvana Merckom i Vioxxom, navela je liječnike da manje prepisuju lijekove čija sigurnost nije potpuno nedvojbena, kompanije zdravstvenog osiguranja isto tako vrše pritisak da se koriste stariji, generički – pa tako i jeftiniji – lijekovi, a i sami građani počinju sve negativnije reagirati na vrlo agresivne kampanje reklamiranja lijekova na televiziji. Rezultat: pad prodaje lijekova u rasponu od 3 posto za Merck, pa do 15 posto za Pfizer. I Wall Street reagira: indeks dionica farmaceutskih kompanija u pet je godina pao za 25 posto.

XS
SM
MD
LG