Linkovi

Erol Josue - newyorški izvođač 'vodou' glazbe


New York City - pravi američki 'lonac za taljenje', odnosno miješanje kultura - odavno prihvaća ljude svih nacionalnosti, podrijetla, rasa i religija. Jedan od novijih pridošlica je Erol Josue, vodou svećenik s Haitija, koji postaje sve poznatiji kao glazbenik.

Za tri godine koliko živi u New Yorku, Erol Josue paralelno izgrađuje karijere vodou svećenika, aktivista u haićanskoj zajednici te glazbenika.

Njegova glazba, koju opisuje kao 'ritam svijeta', vuče korijenje iz obiteljske vodou tradicije, koja je, kaže Erol, usredotočena na kulturu Haitija, na liječenje i pomaganje ljudima. "Odrastao sam u hramu vodoua, i pri svakoj ceremoniji, svakodnevno čujem tradicionalnu, vodou glazbu. Veliki broj starijih muškaraca i žena dolaze kod mene kući, u moj obiteljski hram da pjevaju vodou. Spoznao sam da Haićani imaju svoju usmenu bibliju i to je vodou glazba –s tom glazbom oni izriču sve što žele" - objašnjava naš sugovornik.

Erol Josue kaže da je naučio vodou običaje od svoje bake u Port-au-Princeu, glavnom gradu Haitija. Vodou svećenik postao je s sedamnaest godina, u isto vrijeme kad je počeo pohađati satove pjevanja. Međutim ekonomske, te posebice političke prilike prisilile su ga na napuštanje Haitija.

Prije dolaska u Sjedinjene Države proveo je 13 godina u Europi, uglavnom u Francuskoj. Gdje god se nalazi, kaže Erol, njegovo haićansko podrijetlo ostaje njegovo glavno određenje. "Gdje god da se nađem, tamo dođem zajedno s Haitijem. Moj način života je vodou, moja glazba i ples. To nije dio mog srca, to je moje srce. Moje srce je Haiti, svakog dana živi haićanski život."

Kao vodou svećenik ili houngan, Erol Josue na mnogo načina služi velikoj zajednici Haićana u New Yorku. "Vodou je religija, moderna religija, a za Haićane i način života. Vodou svećenik je i socijalni radnik i iscjeljitelj koji često uporabljuje ljekovite trave. Također obavljamo ceremonije, pomažemo ljudima koji imaju svakojake probleme, uključujući i psihološke. Učimo ih životnoj filozofiji, poštivanju svojih predaka i svoje zemlje."

Erol Josue također je i član međuvjerskog centra u New Yorku. U tom svojstvu on sudjeluje u programima koji pomažu raznim etničkim zajednicama. Na primjer često ga zovu za posrednika kad se neki useljenik s Haitija nađe na sudu zbog ovog ili onog razloga. "To je zato što mnogi porotnici žele razumjeti što se događa u haićanskoj i vodou zajednici. Ja kao vodou svećenik služim kao most između njih i vodou-a, i ponekad im omogućavam da shvate mnogo toga o vodou i toj kulturi, te o osobi koja se nalazi u njihovom sudskom slučaju" - kaže Erol Josue.

Zovu ga i bolnice da im objasni vodou medicinu i sredstva liječenja, u slučajevima kad haićanski pacijenti odbijaju uzeti lijek. Također često sudjeluje u međuvjerskim ceremonijama u New Yorku, kao i u seminarima o američkoj vjerskoj raznolikosti.

Objašnjavajući vodou kulturu, kaže on , pokušava razbiti zablude o voduu koje se šire iz Hollywooda. Erol kaže da mu je želja dovesti do boljeg razumijevanja između haićanske zajednice i javnosti u New Yorku. Najbolji način za uklapanje njegovog haićanskog podrijetla u novi život u Americi je kroz glazbu – kaže on. On ponajviše pjeva na kreolskom, s primjesama različitih stilova i utjecaja. Tu mješavinu kultura Erol naziva electro-vodou.

Osjeća se u New Yorku 'kao doma'. Erol Josue vjeruje da mu New York 'daje priliku za njegovanjem raznolikih interesa i talenata'. Njegov novi album pod nazivom Reglemen, je pred izdavanjem, a u utorak Erol Josue ima nastup u newyorškom klubu SOB.

XS
SM
MD
LG