Linkovi

SAD trebaju promijeniti strategiju gospodarskog razvitka ili će zaostati u svjetskoj ekonomskoj utrci


Čelnik Gospodarske komore Sjedinjenih Država Thomas Donohue tvrdi da će Amerika zaostati u svjetskoj ekonomskoj utrci ukoliko, u dogledno vrijeme, ne dođe do promjena u strategiji gospodarskog razvoja. Prema njemu, svjetska se ekonomska pozornica mijenja ponajviše zbog toga što su i Kina i Indija uvrštene u grupu vodećih industrijskih zemalja.

Američka gospodarska komora predstavlja ukupno 3 milijuna kompanija i drugih poslovnih tvrtki. Njezin čelnik Thomas Donohue kaže da je gospodarska situaicja u Americi vrlo dobra. Nova se radna mjesta otvaraju. Godišnji gospodarski rast iznosi tri posto. Stopa nezaposlenosti je niska, kamate na stambene kredite su povoljne i zbog toga oko 70 posto Amerikanaca posjeduje vlastiti stan ili kuću. U isto vrijeme, kaže gospodin Donohue, neki pokazatelji ukazuju da Sjedinjene države gube prednost pred drugim zemljama. Protivnici su ne samo stabilne industrijske zemlje, kao što su Njemačka i Japan, nego i nove ekonomske sile, primjerice Kina i Indija. Sve one – među ostalim - na svjetsko tržište dovode i sve veći broj tehnički obrazovanih kadrova.

"Kad samo pogledate koliko se znanstvenika, inženjera i matematičara obrazuje u tim zemljama, dođete do zaključka da je to barem 30 puta više od broja koji mi osposobljavamo u Americi." Situacija koju Thomas Donohue opisuje za Ameriku nije baš ružičasta. Amerika je primjerice zanemarila razvitak kemijske industrije. Od 120 tvornica ovog tipa koje su trenutačno u izgradnji diljem svijeta, 50 je u Kini, a samo jedna u Sjedinjenim Državama.

Amerika pomalo zaostaje za zemljama kao što je Južna Koreja i u razvijanju sistema za brzi prijenos informacija. Gospodin Donohue dodaje da pravni sistem ne pomaže rješavanju ove situacije. Članovi Gospodarske komore lobiraju članove Kongresa da ograniče mogućnost pokretanja parnica protiv korporacija i drugih poslovnih tvrtki. "Poslovna se zajednica mora nositi s krizom pravnog sistema koji dopušta široke ovlasti u pokretanju parnica. A parnice često blokiraju inovativnost u proizvodnji, jer se inovatori boje da će ih netko dovesti na sud. Američki inovatori, na mnogim područjima zato odlaze u inozemstvo. To primjerice nanosi štetu farmaceutskoj industriji i raznim tehnološkim granama."

Poslovne ljude također muče problemi vezani za održavanje kvalitetnog knjigovodstva. Sadašnji je sistem neučinkovit i skup i rezultirao je skandalima poput Enrona. Tu je i porast troškova zdravstvene zaštite, porast troškova energenata, a u isto vrijeme i velika demografska promjena – naime čak se 77 milijuna ljudi rođenih nakon Drugog svjetskog rata sprema u mirovinu. "Amerikanci danas imaju sve više individualnih sloboda; sve je više prilika da budu kreativni i ekonomski uspješni. Međutim, činjenica je da smo se jako opustili, da smo zaboravili kako smo do svega ovoga bogatstva došli," kaže čelnik Američke gospodarske komore.

Čelnik Gospodarske komore podsjeća da su se Sjedinjene Države susrele sa sličnim problemom u prošlosti kada je 1957. godine Rusija lansirala Sputnjik, prvi satelit bez ljudske posade poslan u orbitu Zemlje. Amerika je tada na ovaj izazov odgovorila brzo i uskoro je povela u utrci - slanjem čovjeka na mjesec samo 12 godina nakon lansiranja Sputnjika. 'Odgovor ovakvog intenziteta' - smatra Thomas Donohue - 'potreban je i danas, ukoliko Amerika želi zadržati čelni status na globalnoj gospodarskoj sceni.'

XS
SM
MD
LG