Linkovi

Libby pogubniji po zemlju od Monice Lewinsky


"Washington Post" piše o najnovijem ispitivanju raspoloženja Amerikanaca o stvarima vezanim uz predsjednika Busha, točnije ovoga puta o optužnici protiv visokog dužnosnika Bijele kuće, Lewisa Libbyja. Kako je ustanovio Centar Pew, građani tu optužnicu smatraju važnijim po zemlju od optužbi protiv predsjednika Clintona, 1998, da je pod prisegom lagao o Monici Lewinsky, što je, na koncu, i dovelo do njegovog impeachmenta.

Čak 79 posto Amerikanaca smatra optužnicu protiv Libbyja zbog – između ostalog – krivokletstva važnom po Sjedinjene Države. U slučaju krivokletstva bivšeg predsjednika tako je mislilo 68 posto građana. Slučaj se odražava i na ugled predsjednika Busha, pokazuje isto ispitivanje, a navodi washingtonski list. Samo 36 posto građana vjeruje da je gospodin Bush ispunio svoje obećanje iz prve predsjedničke predizborne kampanje da će Bijeloj kući vratiti moralni integritet. Na isti je postotak spao i broj onih koji su zadovoljni načinom na koji predsjednik obavlja svoj posao. Od 50 posto na početku godine, broj zadovoljnika se stalno smanjuje, ponajviše u redovima stranački neovisnih glasača, pokazuje studija Centra Pew. No, predsjednik se sučeljava i s rastućim nezadovoljstvo u vlastitoj stranci, posebice među umjerenim republikancima.

Kad smo već spomenuli Lewisa Libbyja, tu je i vijest sa stranica najtiražnijeg američkog lista "USA Today". Novinarka "New York Timesa" Judith Miller, koja je krijući Libbyjevo ime provela 85 dana u zatvoru, rastaje se od svoje matične kuće za koju je radila 28 godina. Rastanak je sporazuman, uz financijsku nadoknadu novinarki. USA Today citira mišljenje stručnjaka da bi njujorški dnevnik trebao detaljno razmotriti pisanje gospođe Miller i ulogu vlastite uprave u objavljivanju njezinih članaka u mjesecima prije rata u Iraku ukoliko želi i dalje biti perjanica američkog novinarstva i, u krajnjoj liniji, biti na visini vlastitih žurnalističkih standarda.

Sam "New York Times", premda javlja istu vijest – ali znatno kraće – bavi se mnogo opširnije jednom lokalnom temom: uspjehom novoizabranog, ali i trenutnog, gradonačelnika Michaela Bloomberga – inače vrlo bogatog republikanca – da među svoje glasače privuče iznimno velik postotak hispanika i Amerikanaca afričkog podrijetla: gotovo polovica njujorških crnačkih glasača i trećina hispanika priklonila se republikanskoj strani, premda je za protivnika imao hispanika koji je pokušao kapitalizirati svoju etničku pripadnost. 'Poraz za zastarjeli koncept etničkih blokova, a pobjeda za koaliciju srednje klase,' – piše "New York Times".

XS
SM
MD
LG