Linkovi

FBI sve znatiželjniji o sve većem broju američkih građana


"Washington Post" piše o eksponencijalnom povećanju prakse praćenja života američkih građana od strane Središnjeg istražnog ureda, FBI-ja. Ovlasti koje je ova agencija dobila takozvanim Patriotskim zakonom – usvojenim nakon terorističkih napada 2001. godine -, kao i ublažavanjem vlastitih ograničenja na uplitanje u privatne poslove građana, rezultiraju – kako piše washingtonski list – stostrukim povećanjem obujma prikupljanja privatnih podataka o građanima.

Radi se ne samo o službenim podacima, koje građani predaju organima vlasti pri izdavanju vozačkih dozvola i putovnica, nego i o praćenju njihovih navika na Internetu, posuđivanju knjiga u knjižnicama, kupovanju, telefoniranju, putovanjima, gdje i kako zarađuju svoje novce, a još i više kako ih troše. Do svih takvih podataka FBI sada može doći vrlo lako, praktički ne podnoseći nikome račune o svojim potezima, obvezujući zakonom sve izvore od kojih se traže informacije da takve zahtjeve drže u apsolutnoj tajnosti a, najčešće, uz potpuno neznanje onih koji su na meti takvog zanimanja. I ranije su takvi podaci bili dostupni kada se radilo o istražnim postupcima, podsjeća "Washington Post", ali sada ih se može prikupiti i bez da se vodi ikakva istraga – iz potpuno preventivnih razloga.

Najgore od svega je – kako podsjeća ovaj list – da više ne postoji zakonska obveza da tako prikupljeni podaci na kraju istrage moraju biti uništeni. Oni ostaju zauvijek na raspolaganju ne samo FBI-ju nego i svim drugim vladinim agencijama – pa i privatnim entitetima! Premda se pred nekoliko sudova u Americi vode tužbe protiv takve prakse, zakonska obveza o tajnosti otežava takve procese, piše "Washington Post".

Sa stranica "New York Timesa" saznajemo da američkim kompanijama strah u kosti ulijeva jedna nimalo tajna stvar, dapače, radi se o svima vidljivom uspjehu Googlea, internetske tražilice čiji globalni uspjeh i rastući utjecaj počinje izazivati zabrinutost čak i kod kompanije takve veličine kao što je, recimo, Wal-Mart. Dugu ruku ekonomske moći Googlea osjeća već čitavi malopotrošni sektor, od izdavača knjiga, pa do telekomunikacijskih divova – piše njujorški list. Uskoro, Google će svojom kombinacijom oglasa, softvera i praćenja najnovijih vijesti utjecati i na tržište nekretnina i prodaju automobila.

Sa sve većim brojem korisnika brzog pristupa Internetu, kao i mobitelima koji svoje korisnike vode na web, Google će postajati sve prisutniji, kažu stručnjaci. Dapače, sve većem broju korisnika bit će početna točka u većini transakcija, poput osobnog savjetnika. Citirajući jednog eksperta iz Harvardske poslovne škole, ovaj list piše da je Google, iz perspektive korisnika, sve ono o čemu smo sanjali da će Internet postati, a sada je s postojanjem Googlea san postao stvarnost.

XS
SM
MD
LG