Linkovi

Fascinacija britanskom kraljevskom obitelji - 'dekadentni užitak'


Uz brojne događaje na američkoj političkoj sceni, tjedan koji je upravo protekao bio je u znaku i posjeta britanskog princa Charlesa i njegove supruge Camille, vojvotkinje od Cornwalla. Ovo je prvo službeni posjet britanskog kraljevskog para nekoj stranoj zemlji od kada su se vjenčali, u travnju ove godine. Kao i mnogo puta u prošlosti, britanski je kraljevski par u Americi dočekan s velikim simpatijama. Adam Phillips govori o često kontradiktornim osjećajima američke javnosti prema britanskoj kraljevskoj obitelji.

Središnji trenutak tjedan dana dugog posjeta princa Charlesa i njegove supruge Americi bila je svečana večera u Bijeloj kući. U svojoj zdravici, princ Charles je citirao Winstona Churchilla. 'Osjećaji prijateljstva koje Amerikanci iskazuju prema gostu iz Britanije, ljubaznost Amerikanaca, njihovo velikodušno gospopimstvo… - sve je to dostojno velikog divljenja' – rekao je princ Charles, nazdravivši svom domaćinu, predsjedniku Georgeu Bushu, njegovoj supruzi, kao i cijelom američkom narodu.

Na svakoj postaji turneje po Americi, kraljevski su par dočekale tisuće znatiželjnika. Američki novinar David Phillips, koji često piše o britanskoj kraljevskoj obitelji, objašnjava zbog čega Amerikance – koji ne žive u monarhiji - toliko zanima britanska kraljevska obitelj. 'Za Amerikance prožete demokratskom životnom filozofijom, praćenje britanske kraljevske obitelji je neka vrst dekadentnog užitka' – kaže David Phillips.

"Naša je zemlja utemeljena kao reakcija na britansku monarhiju. Kada je kralj George šesti posjetio prije sedamdeset godina Ameriku, gradonačelnik Chicaga mu je u šali rekao da će mu razbiti nos. No, ulice Chicaga su bile krcate na dočeku; kralj je bio na svim naslovnicama novina…Kad je odlazio svima se sviđao. Roosevelt mu je za večeru servirao tipični američki specijalitet – hot dog. Možda upravo taj posjet, iz tridesetih godina prošlog stoljeća, najbolje ilustrira podvojene osjećaje Amerikanaca prema britanskoj kruni" - kaže David Philips.

Za dnevnik New York Times, posjet princa Charlesa i Camille prati britanski novinar Christopher Mason. On kaže da ga je oduševljeni doček Charlesa i Camille ponešto iznenadio: "Svjedoci smo velike promjene od prije recimo osam godina, kada je ugled princa od Walesa bio vrlo nizak. Camillin ugled – također. Tisak je prema njima često bio vrlo kritičan, čak zloban. Tada se naime javnost još uvijek vrlo dobro sjećala početka prinčeva braka s princezom Dianom, koji je bio poput bajke."

Princ je krajem devedesetih već godinama živio odvojeno od svoje prve supruge, globalno popularne Diane, koja je izgubila život u prometnoj nesreći u Parizu, 1997. Charles je u to vrijeme već javno govorio o svojoj izvanbračnoj vezi s Camillom, što je milijune Dianinih obožavatelja šokiralo. Današnju životnu družicu princa Charlesa, Camillu, tabloidi često opisuju kao suštu suprotnost Diani – u svakom slučaju kao znatno manje glamuroznu osobu nego što je bila njezina prethodnica.

David Phillips o tome kaže: "Diana je znala manipulirati vlastitom karizmom, tako da je na kraju cijeli svijet bio ujedinjen u mržnji protiv princa Charlesa. Međutim, nakon Dianine smrti – u skladu s filozofijom tabloidne štampe – udovac Charles postaje neka vrst sveca. Mržnja javnosti se koncentrira na novu suprugu. Camillu ne vole iz jednostavnog razloga – zauzela je Dianino mjesto."

Na pitanje zbog čega postoji globalna fascinacija bračnim životom kraljevskog para, David Phillips odgovara: 'Velika se većina ljudi ženi i udaje, no život im nije glamurozan. Običan čovjek se često zamišlja kao poznata osoba, recimo britanski princ. A Amerikanac je – po definiciji – tipični obični čovjek, čovjek s ulice. Možda je zbog toga i fascinacija britanskom kraljevskom obitelji još veća' – kaže David Phillips.

XS
SM
MD
LG