Linkovi

Pažljivo se pručavaju presude suca Alita iz prošlosti


Washington Post na naslovnici donosi tekst o tome kako se pažljivo proučavaju prošle sudske odluke o slučajevima vezanim uz građanska prava novog kandidata za Vrhovni Sud Samuela Alita. Prije osam godina trojica apelacijskih sudaca imala su pred sobom slučaj Baryl Bray, šefice sobarica u jednom Marriottovom hotelu u New Jerseyu. Dvojica sudaca su zaključila da je gospođa Bray nižem sudu iznijela dovoljno dokaza o diskriminaciji da zaslužuje proces na kojem će porota odlučiti o njenoj tužbi. Međutim, treći sudac Samuel Alito nije se s time složio, napisavši u obrazloženju da je ovaj hotel jedva odgovoran za "manje nedosljednosti" u svojem pravilniku o upošljavanju te da bi bilo pogrešno dopustiti "nezadovoljnom uposleniku" da nametne troškove suđenja poslodavcu, koji "iako nije postupao s namjerom da diskriminira" možda je svoje uposlenike tretirao nepravično. Alitovo neslaganje s odlukom druge dvojice sudaca dovelo je do prijekora njegovih u normalnim uvjetima vrlo sličnih kolega, koji su tvrdili da bi ovakva logika jednostavno poništila zakon o zabrani diskriminiranja pri upošljavanju.

U to vrijeme ovaj je slučaj privukao malo pažnje javnosti, međutim, sad kad je sudac Alito kandidat za upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu, ovakvi slučajevi – kažu njegovi kritičari – pokazuju njegovo uskogrudno tumačenje zakona o građanskim pravima. Prema preliminarnom pregledu raspoloživih sudskih baza podataka - koji je obavio Washington Post – Samuel Alito je tijekom 15 godina kao sudac apelacijskog suda donio velik broj odluka koje su vezane uz građanska prava. A pozamašni broj takvih slučajeva pojavljuje se kao sve veći procijep između njegovih pristaša i protivnika, i to već prije negoli su uspjeli proučiti sve njegove sudske presude.

Christian Science Monitor piše o tome što u muslimanskim zemljama prikazuju televizijski programi tijekom mjeseca Ramazana. Dopisnik ovog lista iz Kaira javlja da se život u većini egipatskih domaćinstava - uz post, slavlje i molitvu - vrti oko televizora. Ove godine na rasporedu su bili deseci mini serija i posebnih priloga u rasponu od dokumentarca o životu muslimana u Sjedinjenim Državama nakon 11. rujna 2001. godine, pa do kuvajtske dramske serije u kojoj je jedna junakinja lezbijka. Međutim, svake večeri u deset cijele se obitelji okupljaju oko malog ekrana kako bi gledali najpopularniji show na Srednjem istoku – Prekrasne djevice. Serija je temeljena na bombaškom napadu u Saudijskoj Arabiji 2003. godine u kojem je ubijeno 18 Arapa. Riječ je o samo jednoj od niza serija u kojima se u ovoj zemlji osporava stajalište da Islam opravdava terorizam. Na islamističkim web sajtovim ovaj se show oštro napada – piše Christian Science Monitor – a u Saudisjkoj Arabiji mnogi su klerici zatražili od svojih vjernika da ga ne gledaju.

XS
SM
MD
LG