Linkovi

Hispanici najbolje mušterije industrije mobilne telefonije


Christian Science Monitor donosi tekst o navikama korisnika mobitela. Carolin E. nema broj socijalnog osiguranja, ima vrlo malo financijske sigurnosti i za nekoliko mjeseci vjerojatno neće imati mjesto koje može nazvati domom. Ne može dobiti kreditne kartice ni otvoriti bankovni račun. Kao ilegalni useljenik u Sjedinjenim Državama mora živjeti bez mnogih stvari. Međutim postoji jedna stvar bez koje neće živjeti – to je njezin mobitel. Mnoge osobe latinoameričkog podrijetla u Sjedinjenim Državama najbolje su mušterije mobilne telefonije. Hispanici brže od drugih skupina proširuju horizonte bežične komunikacije. Prema najnovijim marketinškim istraživanjima, osobe hispaničkog podrijetla poklanjaju znatno veću pažnju tome da mogu snimati fotografije s telefonom i slati SMS poruke. Puno češće će potpuno odustati od klasičnih zemaljskih telefona od drugih, a u usporedbi s prosječnim potrošačem na račun za mobitel mjesečno će potrošiti 10 posto više.

Caroline s početka naše priče predstavlja pragmatične i kulturne nijanse koje njenu demografsku skupinu čine poželjnom kompanijama za mobilnu telefoniju. Bez mogućnosti dobivanja zajma i s puno posla uz stalno promjenjive uvjete stanovanja, za nju je normalna zemaljska telefonska linija prilično nepraktična – piše današnji Christian Science Monitor. Istovremeno, na novom mjestu bez obitelji, kao dio kulture u kojoj je obitelj središnji dio, za nju je telefon praktički pojas za spašavanje.

New York Times piše o novoj strategiji najvećeg lanca robnih kuća na svijetu – američkog Wal Marta. U pretrpanoj sobi bez prozora, veterani predsjedničkih kampanji predsjednika Busha i senatora Kerryja 2004. godine sjede, ustaju i hodaju oko šest plastičnih stolova na sklapanje. Otvorene limenke i staklenka s kikirikijem i drugim grickajućim proizvodima natječu se na tim stolovima za mjesto s laptop kompjuterima i popularnim BlackBerriejima, kombinaciji mobitela i dlanovnika. Je li to prizor iz kampanjske "ratne sobe"? Na neki način jest. To je ratna soba sjedišta Wal Marta, ogromnog lanca robnih kuća koji se nada da će prodati svoj novi imidž nevoljkim kupcima.

Wal Mart poduzima korake iz udžbenika suvremene politike. Pod napadima dobro organiziranih protivnika koji kritiziraju kompaniju zbog njene politike nadnica, zdravstvene zaštite i tretiranja uposlenika, Wal Mart je potiho regrutirao bivše predsjedničke savjetnika, uključujući i Michala Deavera koji je bio imidž-majstor Ronalda Reagana i Leslieja Dacha jednog od konzultanata Bila Clintona za medije – piše New York Times, dodajući kako je njihov zadatak da uspostave u Arkansasu, gdje je sjedište ove kompanije, ekipu za hitni odgovor koja će se baviti odnosima s javnošću.

XS
SM
MD
LG