Linkovi

Nastavljeni pregovori Hrvatske i EU


Screening više nije vijest: nastavak uvodne faze pregovora EU i Hrvatske obavljen je za poglavlje obrazovanja i kulture. Riječ je o dijelu acquisa koji će biti jednostavan pregovaračima jer je glavnina obrazovanja i kulture prepuštena državama – članicama. No, u EU su aktivni brojni programi kulturne suradnje i potpore svim razinama obrazovanja čemu će pregovarači trebati posvetiti veliku pažnju kako bi osigirali što lakše uključivanje Hrvatske u ovaj razrađeni i dobro izgrađeni sustav. Prva runda screeninga, u kojoj predstavnici Europske komisije upoznaju predstavnike zemalja u pregovorima s poviješću teme koja je na dnevnom redu i osnovama zakonodavsva, odrađena je skupa s Turcima.

Drugi dio procedure, odgovor na pitanja otvorena screeningom bilateralan je, svaka zemlja ima svoje specifičnosti – i za Hrvatsku jer na redu za tri tjedna do kada će tim pripremiti tražene informacije. Zahvaljujuši Interentu, svako izaslanstvo, pa i hrvatsko, dobiva sve tražene podatke doslovno na dlanu. Prva je faza screeninga ipak dragocjena jer je ona prilika za najrazličitija pitanja, izaslanstva je uglavnom dobro koriste, naročito specijalisti a Komisijim iskusnim pregovaračima vrst pitanja nepogrešiv je test širine znanja i stupnja pripremljenosti tima kandidatske zemlje.

Screening poglavlja obrazovanja i kulture osvijetlio je jednu buduću veliku hrvatsku obavezu, ne toliko prema zakonima koliko prema građanima i pogotovo prema gospodarstvu zemlje – Europska unija intenzivno radi na provedbi koncepta školovanja kroz čitav život, što se drži značajnim elementom tzv. Lisabonske agende, programa gospodarskog jačanja Unije.

Za sustav školovanja Unija će iz proračuna izdvajati visoke iznose, još se točno ne za koliko jer se članice nisu uspjele dogovoriti oko visine i raspodjele sredstava zajedničkog proračuna, no ova će se investicija u dodatno školovanje mjeriti milijardama eura. Hrvatskoj tokom priprema za članstvo u Uniji predstoji organizirati ovaj sustav za svoje potrebe, počevši od osnivanja agencije preko koje će ići financiranje pa do usvajanja načina rada i utvrđivanja prioriteta. Usporedbe radi, kandidatkinja Turska u svoj je sustav već ugradila razrađeno cjeloživotno školovanje.

XS
SM
MD
LG