Linkovi

Dick Cheney otkrio ime tajne agentice CIA-e svom pomoćniku


New York Times piše o tome kako je dopredsjednik Dick Cheney otkrio svom šefu osoblja Lewisu Libbyju identitet tajne agentice CIA-e Valerie Plame, o čemu se sad provodi istraga koja prijeti optužnicama protiv viših dužnosnika Bijele kuće. Gospodin Libby je saznao identitet spomenute agentice u razgovoru sa svojim šefom nekoliko tjedana prije negoli je to postalo javno 2003. godine – kažu odvjetnici koji rade na ovom slučaju. Ranije neobjavljene bilješke otkrile su razgovor između dopredsjednika Cheneyja i Lewisa Libbyja vođen 12. lipnja 2003. godine. To je drugačiji iskaz od onog kojeg je šef Cheneyeva osoblja dao pred velikom saveznom porotom kad je rekao da je prvi put čuo za agenticu Valerie Plame od novinara – navodi riječi odvjetnika New York Times.

Ove bilješke – koje je pravio gospodin Libby tijekom razgovora, po prvi put dovode dopredsjednika Cheneya u središte nastojanja Bijele kuće da se informira o suprugu gospođe Plame Josephu Wilsonu, bivšem veleposlaniku koji je dovodio u pitanje način na koji administracija predsjednika Busha postupa s obavještajnim informacijama o iračkom nuklearnom programu kako bi opravdala invaziju na tu zemlju. Bilješke Lewisa Libbyja ukazuju na to da je Dick Cheney informaciju o Valerie Plame dobio od tadašnjeg direktora Središnje obavještajne agencije CIA-e Georgea Teneta, a kao odgovor na pitanje o gospodinu Wilsonu. Ne bi bilo nezakonito ni za dopredsjednika Cheneya ni za gospodina Libbyja da razgovaraju o djelatnici CIA-e ili njenim vezama s nekim tko kritizira administraciju – piše New York Times. Međutim, nastojanje gospodina Libbyja da odvrati istražitelje od njegova razgovora s dopredsjednikom mogao bi biti protumačen od posebnog istražitelja Patricka Fitzgeralda kao nezakoniti pokušaj ometanja istrage.

I Washington Post bavi se s aferom otkrivanja identiteta Valerie Plame. Curenje informacija i otkrivanje imena gospođe Plame vuče korijene u sukobu glede američke politike u Iraku između osoblja Bijele kuće i njihovih suparnika u stalnoj washingtonskoj birokraciji, posebno u Državnom tajništvu i Središnjoj obavještajnoj agenciji CIA. I kako istraga ovog slučaja doživljava svoj klimaks ovaj tjedan kad istječe mandat velike porote, unutarnji republikanski sukobi još više su pojačani u nizu nedavnih interviewa u kojima se kritizira kako administracija postupa u Iraku. Među kritičarima su bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft i bivši državni tajnik Colin Powell. U ovotjednom intervjuu tjednik New Yorker Brent Scowcroft izražava duboki prezir prema vanjskoj politici administracije. Na upit o Dicku Cheneyu – prepričava intervju Washington Post – gospodin Scowcroft je odgovorio da ga je nekoć smatrao dobrim prijateljem. "Dicka Cheneya više ne poznam".

XS
SM
MD
LG