Linkovi

Do daljnjega nema zabrane uvoza hrvatske piletine na tržište EU


Do daljnjega nema nikakvih razloga zabrani uvoza piletine iz Hrvatske u Europsku uniju, točno je da je Hrvatska prijavila nekoliko slučajeva ptičje gripe i da se u zemlji provode primjerene zaštitne mjere, no budući da je virus ptičje gripe detektiran kod divljih živptinja, dakle ptica – selica a ne u ugoju i kod domaće peradi, zabrana kao zaštitna mjera ne dolazi u obzir.

Europska će komisija pratiti razvoj situacije i, sukladno tome, poduzimati potrebne mjere među kojima je zabrana uvoza piletine trenutno nepotrebna , obrazloženo je u ponedjeljak na redovnoj pres-ici u podne u bruxelleskom sjedištu Unijinog poslovodstva.

Pileće, kokošje ili pureće meso iz Hrvatske ili proizvodi peradarske industrije imaju formalno zeleno svjetlo na europsko tržište, makar za Bruxelles. Uzorci tkiva uginulih labudova poslati su iz Hrvatske na analizu u tzv. referentni laboratorij Unije u Wybridgeu u Velikoj Britaniji kamo se na zandju stručnu provjeru šalju svi sumnjivi uzorci iz zemalja – članica Unije kao i iz kandidatskih država te svih onih koji zatraže Unijinu pomoć.

Rezultat testiranja uzoraka iz Hrvatske biti će poznat za nekoliko dana. Ptičja gripa i dalje trese Eurpu, makar bolest bila virtualna. Iako stručnjaci govore samo o teorijskoj opasnosti prelaska mutiranig virusa na čovjeka sve su zaštitne mjere na mjestu – i svaka se nova situacija smatra prijetnjom.

Velika Britanija je, primjerice, otkrivši da je papagaj iz Surinama uginuo u karanteni od opasne varijante virusa ptičje gripe zatražila zabranu uvoza pernatih kućnih ljubimaca u svih 25 članica Unije o čemu će stručno tijelo, stalni Veterinarski odbor, raspravljati u utorak. U EU se zaštita životinjskoig zdravlja provodi na razini zajednice - za razliku od javnog zdravlja ljudi koje je primarna briga država – članica.

XS
SM
MD
LG