Linkovi

U Vijeću sigurnosti počinje rasprava o statusu Kosova


U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda danas započinje rasprava o statusu Kosova. Tim povodom Jim Bertel je razgovarao s Garyjem Mathewsom, bivšim zamjenikom načelnika misije Ujedinjenih naroda na Kosovu.

Preporuku Vijeću sigurnosti da započne pregovore o konačnom statusu Kosova Gary Mathews smatra vrlo značajnom. Prema njegovim riječima, takva odluka uslijedila je nakon višegodišnjeg rada misije na Kosovu koja je uložila posebne napore u razvoj državnih institucija.

Garyja Mathewsa smo pitali koje će teme dominirati razgovorima o konačnom statusu Kosova. "Govorit će se o nizu preostalih neriješenih pitanja. Na primjer, o stabilnosti, uključujući regionalnu stabilnost koja je bitna zbog buduće ekonomske i političke vitalnosti države. Govorit će se o zaštiti prava manjina. Da bi se osamostalili ili krenuli tim putem – što je težak put za svaku državu, a pogotovo manje – sve se te stvari moraju pozorno razmotriti i dogovoriti."

Srbijanska vlada je ustvrdila da je prerano za pregovore o konačnom statusu Kosova izražavajući zabrinutost zbog neostvarivanja standarda, a pogotovo onih koji osiguravaju zaštitu srpske manjine na Kosovu. Gary Mathews ne dijeli takvo mišljenje. "Kad bi istaknuti srbijanski dužnosnici privatno s vama razgovarali, rekli bi vam da se na ove razgovore čeka već neko vrijeme. Ambasador Kai Eide bi svakako razmotrio stavove srbijanske strane. Osobno mislim da, ako situaciju usporedimo s onim što smo imali prije šest godina, kada je misija Ujedinjenih Naroda započela s radom, onda vjerujem da se radi o pravom trenutku za početak pregovora."

Gary Mathews, bivši zamjenik čelnika misije UN-a na Kosovu dodaje da se zapadne vlade nisu iznenada zamorile balkanskim pitanjima. "Ne, apsolutno ne. To je bio vrlo dugačak i intenzivan proces koji je trajao nekoliko godina, posebno protekle godine, a sastojao se od brojnih razgovora sa svim stranama, uključujući Srbiju. Premda u Srbiji govore da bi htjeli još malo pričekati s razgovorima o konačnom statusu Kosova, oni su već neko vrijeme znali da će do ovoga doći."

Gary Mathews kaže da je jedna od najkontroverznijih tema rasprava pravo manjina, poglavito one srpske, na Kosovu. On vjeruje da će to biti dominantna tema pregovora. Potom će se govoriti o definiciji teritorijalne cjelovitosti neovisnog Kosova, što je povezano s pitanjima nacionalnosti. Kako kaže Gary Mathews, ne želimo uspostaviti nefunkcionalne entitete u suverenoj državi. Kosovski Albanci i Srbi imaju dijametralno suprotne stavove. Kosovski Albanci kažu da je nezavisnost jedini put, dok Srbi kažu da moraju ostati dio države Srbije i Crne Gore.

Pitali smo gospodina Mathewsa kakav će biti konačni status Kosova. "Teško je prognozirati. Martti Ahtisaari, bivši predsjednik Finske, bit će glavni voditelj pregovora. On je vrlo uspješan pregovarač. Mislim da će Sjedinjene Države kao i ostali članovi pregovaračke skupine takodjer imati odlične predstavnike. Uvjeren sam da će to biti vrlo dobro organiziran proces."

Gospodina Mathewsa smo nadalje pitali što će biti kada se konačni status Kosova odredi rezolucijom Ujedinjenih naroda i kada se povuku mirovne snage NATO saveza? Misli li on da će kosovski Albanci i Srbi moći mirno živjeti zajedno? "Postoje uvijek dvije strane medalje. Jedna je mogu li živjeti zajedno? Da, vjerujem da mogu. No, to će trebati doći od njih samih, a ne iz strukture koegzistencije na koju su pristali. Drugo, vjerujem da budućnost Kosova leži u rukama Europske unije koja je uvijek pridavala pozornost Balkanu. Moj osjećaj je da stanovnici Kosova znaju da je to njihova budućnost i da ne mogu od toga samo tako odustati."

Gospodin Mathews vjeruje da predstoji kontinuiran i ubrzani proces koji će biti napet još dugo vremena. No, kako kaže, u sljedećih nekoliko mjeseci na njega će se obratiti intenzivna pozornost, a prvi će se rezultati vidjeti negdje polovinom sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG