Linkovi

Predsjednik Bush ima još više od tri godine u Bijeloj kući da nadiđe sadašnje probleme


Christian Science Monitor piše o nevoljama s kojima se susreće predsjednik Bush u svom drugom mandatu u Bijeloj kući. Traži li predsjednik Bush načina da spasi svoj drugi mandat, ne treba gledati dalje od svoja dva prethodnika koja su oba odslužila po dva mandata. U drugom mandatu Ronalda Reagana afera Iran-kontra dominirala je naslovima u novinama, međutim, on je još uvijek donio zakon o reformi poreskog sustava i poduzeo veće korake prema približavanju sa Sovjetskim Savezom. Vjerojatno je najveće postignuće Billa Clintona u drugom mandatu to što je preživio postupak impeachmenta. Međutim on je također izbrusio svoju vještinu kao mirotvorac u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Irskoj, te bio na čelu zemlje kad se bilježio rekordni gospodarski rast.

Osnovna lekcija iz oba slučaja jest – kažu analitičari – da se treba biti borac koji se sučeljava s nedaćom. Na vrhuncu skandala s Monicom Lewinsky trik predsjednika Clintona bila je tzv. kompartmentalizacija, odnosno odlaganje rješavanja svojih osobnih probleme i usredotočavanje na politička pitanja. Za predsjednika Reagana čini se da je preživljavanje ovisilo o njegovoj sposobnosti da se izdigne iznad spora. Sad kad Washington bez daha čeka da vidi hoće li protiv savjetnika u Bijeloj kući biti podignuta optužnica glede afere o otkrivanju identiteta tajne agentice CIA-e, predsjednik Bush je sučeljen s izgledima da loša situacija postane još gora. Predsjednik Bush ima još više od tri godine u Bijeloj kući da nadiđe trenutne probleme – piše Christian Science Monitor – a jedan od ključnih trenutaka bit će u siječnju kad će održati redoviti govor o stanju nacije.

New York Times donosi tekst o svjedočenju u Kongresu jednog dužnosnika Savezne agencije za krizne situacije FEMA-e o tome što je njegova agencija pouzimala prije i nakon uragana Katrina. Samo dan prije negoli je uragan Katrina pogodio New Orleans i obalu Meksičkog zaljeva i kad su tisuće ljudi već bile na stadionu Superdome, uposlenik FEMA-e Marthy Bahamonde uputio je prvi zahtjev za pomoći. Među stvarima koje su se događala u tom natkrivenom stadionu, gospodin Bahamonde je u poruci elektronske pošte spomenuo da medicinsko osoblje kaže da će za otprilike dva sata ostati bez kisika.

Marty Behamonde je tijekom sljedećih sati i dana uputio niz poruka kako je prolazilo vrijeme i pojačavao se očaj. Ono što je bilo najzapanjujuće – rekao je jučer pred jednim senatskim odborom – jest da njegovi pretpostavljeni u Washingtonu to nisu razumjeli. "Bilo je tužno, nehumano da vam se srce slama i bilo je pogrešno – navodi riječi Martyja Behamondea pred senatskim odborom New York Times – "bio je to sustavni propust na svim razinama vlade da shvate stvarni opseg te situacije".

XS
SM
MD
LG