Linkovi

Chertoff najavio reorganizaciju FEMA-e


Washington Post donosi tekst o reorganizaciji Savezne agencije za krizne situacije FEMA-e koja je bila žestoko izložena kritikama zbog nedostatnog odgovora na uragan Katrina. Ministar za domovinsku sigurnost Michael Chertoff jučer je priznao da je Katrina "nadišla" FEMA-u i pokazala veće propuste u pripremljenosti zemlje za terorizam i prirodne nepogode, međutim opovrgnuo je tvrdnje bivšeg direktora te agencije Michaela Browna o tome kako je postupno nakon ovog uragana. Pojavljujući se jučer pred jednim panelom Zastupničkog doma Kongresa, gospodin Chertoff je obećao da će "rekonstruirati" američku pripremljenost nakon Katrine koja je odnijela tisuću dvjesto ljudskih života i uništila New Orleans i američku obalu Meksičkog zaljeva.

Međutim, dio njegovih opaski je bila i kritika gospodina Browna i drugih čelnika FEMA-e. Ministar Chertoff je rekao da se u FEMA-u trabaju dovesti iskusni čelnici koji se "mogu nositi sa svim elementima" svoje misije. Gospodin Chertoff je također morao odgovarati na pitanja kongresnika zašto je on ostao raditi od kuće 27. kolovoza, dva dana prije Katrine, te zašto je posjetio Atlantu dan nakon oluje. Među pitanjima je bilo i to zašto je predsjednik Bush ostao na svom ranču u Teksasu sve do 31. kolovoza – piše današnji Washington Post, navodeći i odgovor ministra Chertoffa koji je rekao kako ne smatra da je bilo – citiramo – "nedovoljnog osjećaja hitnosti".

Christian Science Monitor u današnjem se izdanju, između ostaloga, bavi jednom europskom temom, odnosno činjenicom da se u Njemačkoj samo pet posto robe i usluga prodaje na kreditne kartice, dok je na svjetskoj razini to oko 13 posto. Unatoč rekordno niskim kamatnim stopama i pravoj potrošačkoj groznici po cijeloj Europi, Nijemci se odupiru iskušenjima kreditne kartice. Mnogi vjeruju da je to rezultat njemačkog pragmatizma koji je postao još akutniji zbog nesigurnosti glede vrlo izdašnog socijalnog modela njihove zemlje.

Jedan dužnosnik iz Njemačke udruge za maloprodaju kaže da je riječ o drugačijem mentalitetu – Nijemci ne vole biti dužni. Istovremeno po cijeloj Europi kreditne su kartice promijenile navike ljudi tijekom proteklog desetljeća. Engleska – koju zovu "zemljom plastike", aluzija na kreditne kartice, ima najrazvijenije tržište kreditnih kartica na svijetu odmah iza Sjedinjenih Država, u kojima ima više kreditnih kartica negoli stanovnika. Međutim, nije tako u Njemačkoj. U Njemačkoj udruzi za maloprodaju kažu da nije stvar u tome da Nijemci ne vole kreditne kartice – piše današnji Christian Science Monitor – već u tome da ih oni koriste više kao nadopunu za gotovinu, a ne za dugoročno posuđivanje.

XS
SM
MD
LG