Linkovi

Izložba osobnih predmeta Raya Charlesa


Ljubitelji Raya Charlesa bit će krajem listopada u mogućnosti vidjeti osobnu kolekciju poznatog pjevača u Muzeju američke povijesti u Washingtonu. Bliski prijatelj i menadžer Joe Adams zaslužan je za tu dragocjenu donaciju Muzeju. Doug Levine iz Glasa Amerike imao je priliku da među prvima vidi sadržaj kolekcije.

Tijekom svečanosti donacije, svi osobni predmeti Raya Charlesa su bili uredno aranžirani na dva dugačka stola: jakna sa zlatnim vezom, dva smokinga, torba, Ray-Ban sunčane naočale, šah za slijepe, knjige, publikacije, i osobni pribor koji je koristio tijekom putovanja.

Riječi dubokog poštovanja prema slavnom umjetniku izrečene su od strane direktora muzeja, Brenta Glassa, kustosa muzeja Johna Edwarda Hassea i naravno od strane Joea Adamsa, menadžera i osobnog prijatelja preminulog umjetnika koji je i sam donirao muzeju predmete za Rayovu kolekciju.

Gospodin Adams koji je proveo više od 45 godina u organizaciji Raya Charlesa, radeći kao njegov menadžer, producent i filantrop, govorio je vrlo elokventno o dugom prijateljstvu s poznatim pjevačem. Naglasio je kako se Ray Charles nikada nije osjećao slijepim i hendikepiranim. "On se nikada nije samo-sažaljevao zbog svoje sljepoće. Ustvari, znao je reći da smo upravo mi koji vidimo - hendikepirani. On je bio sretan sa sobom onakvim kakav je bio i znao je reći da sve što drugi rade i on je u stanju napraviti. Samo je trebao naći drugačiji način da to napravi, i uvijek ga je nalazio...Sjećam se, jednom je pjevač Andy Williams došao u ured i rekao: ‘Ray, vidim kako ti trčiš po uredu i ništa te ne smeta. Trčiš, i uspijevaš izbjeći svaki zid i prepreku i nastavljaš dalje. Da li postoji nešto što te smeta u tvojoj slijepoći? Ray se na trenutak zamislio i rekao: Da. 'Pa što?' upitao je Andy. Ray mu odgovori -'Pa ne vidim'".

Kustos Muzeja američke glazbe John Hasse ilustrirao je muzičku genijalnost Ray Charles-a koristeći frazu Duka Ellingtona – Iznad svih kategorija. "Charles je zadivio glazbenu industriju uspjehom u stvaranju jednog muzičkog stila za drugim. On je isplivao izvan svih granica glazbenih kategorija. On se prelijevao iz jednog stila u drugi".

Kolekcija Raya Charlesa bit će izložena uz neobjavljene skladbe Dukea Ellingtona, vibrafon Lionela Hamptona, trombon Dizzya Gillespia, klarinet Artia Shawa, te uz kostime Elle Fitzgerald. Direktor Muzeja Brent Glass je naglasio da donirana kolekcija daje u stvari jedan vrlo bitan elemenat životnoj priči poznatog pjevača. "Glazba prožima američku povijest i ovaj muzej. Sada imamo mogućnost da glazbu i glazbenu karijeru Ray-a Charlesa učinimo dostupnim našim posjetiteljima muzeja i putem interneta".

Ove godine, 23. rujna, Ray Charles bi proslavio 75. rodjendan, samo dva dana nakon ceremonije donacije osobnih stvari Muzeju američke povijesti. Kolekcija će biti dostupna građanima počev od 28. listopada.

XS
SM
MD
LG