Linkovi

Hoće li religija Harriet Miers igrati ulogu u njezinoj potvrdi?


Washington Post piše o izjavi predsjednik Busha koji je rekao kako smara da je prikladno za Bijelu kuću što se pozvala na vjeru kandidatkinje za Vrhovni sud Harriet Miers kako bi se pridobili skeptični konzervativci. Ta je izjava izazvala rasprave o tome kakvu bi, ako uopće, ulogu trebala imati evangelička vjera gospođe Miers u bitci za njezinu potvrdu u Senatu. Predsjednik je rekao da je njezina vjera dio njene sveukupne biografije kao i njezin rad kao korporativne odvjetnice u Teksasu. Istovremeno, predsjednikov ministar pravosuđa Alberto Gonzales je na televiziji opisao gospođu Miers kao protivnicu pobačaja.

Međutim, Bijela je kuća priopćila kako njezina vjerska i privatna uvjerenja neće utjecati na njezinu sposobnost da služi kao neutralni sudac. Jedan dužnosnik Minsitarstva pravosuđa, koji je govorio pod uvjetom da se ne objavljuje njegov identitet zbog delikatnosti ove nominacije, kaže da ministar Gonzales nije nikad s Harriet Miers razgovarao o njenom stavu glede pobačaja – piše Washington Post. Isti je dužnosnik odbio odgovoriti na pitanje zašto Alberto Gonzales vjeruje da je gospođa Miers protivnik pobačaja.

New York Times piše o ogromnom troškovima koje savezna vlada plaća za smještaj postradalih u uraganu Katrina u hotelima. Pod pritiskom da ispuni krajnji rok predsjednika Busha i isprazni skloništa do sredine mjeseca, savezna vlada je preselila stotine tisuća postradalih nakon uragana Katrina u hotelske sobe uz trošak od otprilike 11 milijuna dolara na noć. Ovu strategiju lokalni dužnosnici i neki članovi Kongresa kritiziraju kao inkoherentnu i rasipničku. Broj postradalih u hotelima u posljednja se dva tjedna povećao za 60 posto, dok su se neka skloništa zatvorila, tako da ih je zaključno s utorkom u hotelskim sobama bilo skoro 600 tisuća.

Čak i uz ove užurbane aktivnosti, savezni dužnosnici kažu da neće moći ispuniti krajnji rok, jer se još uvijek preko 22 tisuće ljudi nalazi u skloništima u 14 saveznih država. To oslanjanje na hotele – kažu zagovornici – je bilo nužnu jer Savezna agencija za krizne situacije FEMA ima probleme s postavljanjem mobilnih domova i kamp prikolica – piše Washington Post. Očekuje se da će troškovi hotelskog smještaja popeti do 24. listopada na 425 milijuna dolara, što je ogromni trošak koji FEM nije nikad predviđala.

XS
SM
MD
LG