Linkovi

Alternativni izvori automobilskog goriva


Kako u Americi rastu cijene benzina, tako potrošači sve više razmatraju korištenje alternativnih izvora goriva. Mnogi su već čuli za automobilske motore na vodik, struju ili etilni alkohol, no manje je poznata činjenica da automobili mogu voziti čak i na pileću mast!

Najnoviji podaci Američkog ministarstva energetike pokazuju porast cijene bezolovnog benzina na, u prosjeku, 65 centi po litri, a Amerikanci ukupno uvoze 60 posto nafte potrebne za potrošnju . Gospodin Don Ament, Povjerenik za poljoprivredu savezne države Colorado, promiče gorivo napravljeno od kukuruza, uzgojenog u toj državi. "Mi oplemenjujemo okoliš. Korisnike nastojimo opskrbiti s drugim izvorom goriva što će ne samo smanjiti potrebu uvoza nafte i derivata nego će i poboljšati razvoj poljoprivrede"

Gospodin Ament se zalaže za gorivo nazvano E 85, napravljeno uglavnom od kukuruznog ulja, sirovine koju se lako može nabaviti. U nekim saveznim državama, međutim, lako se može nabaviti - pileća mast!

Pileća mast sadržava ugljikovodike, kao i nafta, a znanstvenici kažu da obrada pileće masti u gorivo ne stvara nikakav miris pečene piletine. Predsjednik kompanije Renewable Environmental Solutions, PJ Samson, kaže da, kada je riječ o gorivu, priča ne prestaje na piletini. "Sve što je nekada bilo živo, biljka ili životinja, može postati izvor goriva".

Soja, svinjska mast, pureća mast – sve to može postati biološko dizel gorivo. Joseph Jobe radi za Nacionalno vijeće za biološko dizel gorivo. "Biološko dizel gorivo je nešto što može biti napravljeno od prirodnog ulja, biljnog ulja, životinjskih masti, a pročišćava se u reakciji s alkoholom kako bi se uklonio glicerin. Preostali kemijski spoj ponaša se kemijski jednako kao i dizel gorivo. Tako napravljeno gorivo se može koristiti čisto ili miješano".

Kompanija "Greasecar" promiče biljno ulje kao gorivo. Ono može biti proizvedeno praktički u vlastitom dvorištu, ili ga se može uzeti – iskorištenog za kuhanje - iz restorana, koji ga daju besplatno. Jedan grad u Švedskoj je otišao dalje od toga. Stanovnici Gothenburga pozabavili su se sami problemom zagađenja svog grada, proizvodeći biološki plin. Ronald Svensson je voditelj bio-plinare. "Mi skupljamo organske otpatke iz kućanstava, tvornica hrane, kao i blato iz kanalizacije, i od toga proizvodimo biološki plin koji koriste gradski autobusi, kamioni za prijevoz smeća i druga vozila".

Svi ovi drugi izvori goriva mnogo su lakši teret okolišu nego benzin. Istraživanja pokazuju da i američki korisnici polako mijenjaju svoje navike glede izvore goriva. Jedina prepreka je praktičnost takve promjene, kaže Peter Bell, iz kompanije Bio-Willie. "U Americi postoji 187 tisuća benzinskih crpki od koji samo 300 ili 400 nude biološko dizel gorivo. To znači da nije lako naći takvo gorivo".

To će se vjerojatno promijeniti. Cijena većine alternativnih goriva jednaka je onoj benzina. Ona su, međutim, mnogo bolja iz perspektive zaštite okoliša. Zagovornici alternativnih goriva ističu također da je proizvodnja takvih goriva decentralizirana i pogoduje lokalnim ekonomijama manjih regija, te, na koncu, smanjuje američku ovisnost o uvoznoj nafti.

XS
SM
MD
LG