Linkovi

Posebno povjerenstvo za poresku politiku predlaže ukidanje nekih olakšica za stambene zajmove i zdravstvenu zaštitu


New York Times piše o poreskoj politici. Povjerenstvo predsjednika Busha za poreska pitanja jučer je nagovijestilo da neće predložiti zamjenu poreza na prihod s porezom na promet na nacionalnoj razini ili porezom na dodanu vrijednost, međutim, predložit će ograničavanje nekih popularnih poreskih olakšica kao što je otpisivanje stambenih zajmova i troškova za zdravstvenu zaštitu koje plaća poslodavac. Povjerenstvo koje bi predsjedniku trebalo iznijeti preporuke do 1. studenoga o tome kako izmijeniti poreski sustav nije glasovalo o prijedlozima i nije iznijelo pojedinosti, međutim, njihov jednoglasni stav o mnogim bitnim pitanjima bio je evidentan. "Mi smo usredotočeni na porez na prihod kao temelj sustava" – citira predsjednika povjerenstva i bivšeg američkog senatora Connija Macka New York Times.

Mnogi ugledni konzervativci već godinama tvrde da porez na prihod predstavlja teret ekonomiji i da ga treba ukinuti i uvesti porez na potrošnju koji se ne bi temeljio na tome koliko ljudi zarađuju, već koliko troše. Ideja o porezu na promet na nacionalnoj razini je napuštena nakon što je jedan od članova povjerenstva – Edward Lazear, ekonomist sa sveučilišta Stanford napomenuo da bi porez na promet trebao iznositi i do 87 posto na većinu roba i usluga – piše New York Times – ukoliko bi se od poreza oslobodili lijekovi, troškovi obrazovanja, hrane i odjeće.

Christian Science Monitor u svom današnjem izdanju piše o tome kako Sjedinjene Države nailaze na sve veće izazove kao zemlja inovatora, koji su je desetljećima smatrali najuglednijim odredištem na svijetu. Znanstvenici iz cijeloga svijeta napuštali su svoje domovine kako bi ispekli zanat na američkim sveučilištima – i često tu ostajali kako bi zaradili velike plaće. Mnoge zemlje su se borile s time kako da spriječe odljev mozgova u Sjedinjene Države.

Međutim, danas izgleda da se ovaj trend mijenja u drugom smjeru. Samo ove godine 325 tisuća Kineza diplomiralo je na polju inženjerstva. Kao kontrast tome, u Sjedinjenim Državama taj je broj 60 tisuća, manji negoli je bio prije deset godina. A broj međunarodnih studenata također pada na američkim sveučilištima. Ovi brojevi – piše Christian Science Monitor - simboliziraju sve veći rizik da bi zemlje u razvoju poput Indije i Kine, uz visoki broj obrazovanih i niske troškove radne snage, mogle preskočiti Sjedinjene Države na čelnom mjestu u inovacijama.

XS
SM
MD
LG