Linkovi

Kako zadržati zainteresiranost mlađih od 30 godina za politiku u SAD


Amerikanci mladji od 30 godina izašli su u rekordnom broju na predsjedničke izbore 2004. godine. Razne političke grupe nastoje zadržati njihovu zainteresiranost za politiku i u ovoj godini, iako će se tek sljedeće odžati izbori za Kongres.

21-godišnji Ted Fertik iz New Yorka i 18-godišnja Rebecca Beach iz New Jersey-a, imaju suprotna politička stajališta nastala pod utjecajem njihovih roditelja.

Fertik: "Ja sam uključen u politička zbivanja od svoje 12-te godine. Moj otac je progresivni politički aktivist od kada znam za sebe".

Beach: "Ja sam odrasla u kršćanskoj obitelji. Naučena sam da poštujem tradicionalne vrijednosti, i cijeli svoj život sam uključena u politička zbivanja".

Gospodin Fertik je direktor za razvoj u Institutu Roosevelt i liberal je, dok je gospođica Beach član konzervativne grupe Eagle Forum osnovane prije 30 godina pod rukovodostvom gospođe Phyllis Schafley. Grupa se borila protiv Amandmana kojim su se štitila jednaka prava građana.

Politički znanstvenici kažu da je vrlo uobičajeno da mladi ljudi slijede politička stajališta svojih roditelja. Nedavno objavljena studija američke Udruge za političke znanosti navodi mogućnost da su politička gledišta i vrijednosti čak i genetički naslijeđeni.

Naravno, nema baš svaki politički aktivni student politički aktivne roditelje. 21-godišnja studentica Sveučilišta Georgetown, Jane Hendrick, našla je svoju inspiraciju na drugi način. "Odslušala sam jedan kolegij i počela shvaćati kako politika, ustvari, utječe na sve aspekte našeg društva - od kulture, do poslovanja i ekonomije. Ja smatram da vlada i politika utječu na sva zbivanja i da je dobro kada netko želi napraviti promjene".

Mnogi mladi Amerikanci nisu zainteresirani za politiku. Iako je zabilježen rekordan broj mladih koji su izašli na predsjedničke izbore 2004. godine, oni - u usporedbi ostalim dobnim skupinama - i dalje predstavljaju skupinu koja na birališta izlazi u namanjem postotku – 47 posto.

Konzervativni 21-godišnji Trey Winslett, student Sveučilišta Sjeverne Karoline kaže da je vrlo teško inspirirati studente na sudjelovanje u političkim zbivanjima na Fakultetima. "Iznenadili bi se koliko je studenata ovdje koji pripadaju konzervativnoj struji, a nezainteresirani su za politiku. Oni su više zainteresirani za odlazak na utakmice američkog nogometa ili za neke druge aktivnosti na fakultetu - zaista ih je teško zainteresirati".

Amy Lawton, studentica Sveučilišta George Washington, pripadnica progresivne struje, sumnja u tvrdnju da su studenti po prirodi stvari nezainteresirani za politiku. "smatram da postoji zainteresiranost, no nama je rečeno da smo mladi i nezainteresirani za politiku. Upravo to što se on nas očekuje politička apatija rezultira u – političkoj apatiji".

Kako su cijene nafte i derivata naglo porasle u Americi, mnogi studenti shvaćaju ozbiljnost utjecaja energije na današnji način života.

Pokazujući da je utjecaj politike zaista bitan za razne aspekte društva, političke vođe i dalje imaju veliki zadatak pred sobom: zainteresirati mlade ljude za politička zbivanja i to u godini kada nema izbora.

XS
SM
MD
LG