Linkovi

Poništeni ugovri bez natječaja za obnovu nakon Katrine


New York Times piše o odluci Savezne agencije za krizne situacije FEMA-e da zatraži nove ponude za oko 400 milijuna dolara ugovora koji su nakon Katrine dodijeljeni bez natječaja za operacije obnove. To je pred jednim senatskim odborom najavio vršitelj dužnosti direktora ove agencije David Paulison, a kao odgovor na žestoke kritike da je FEMA suspendirala uobičajena pravila o natječaju u prvim hektičnim danima nakon Katrine u pokušaju da se što prije pomogne žrtvama i obnovi obala Meksičkog zaljeva.

Konkretno riječ je o četiri ugovora od po 100 milijuna dolara koja su dodijeljena građevinskim tvrtkama. Ta poduzeća imaju dugogodišnju povijest u obavljanju poslova za saveznu vladu, a neka imaju rukovodioce ili lobiste s bliskim vezama s administracijom predsjednika Busha. Gospodin Paulison nije jučer naznačio jesu li ustanovljene neke nepravilnosti u tim ugovorima – piše New York Times - ali se složio s kritičarima koji upozoravaju da davanje ugovora bez natječajnog postupka može rezultirati zlouporabom i rasipanjem novca.

Christian Science Monitor piše pak o tome kako mnoge američke kompanije imaju doslovce pune ruke i pogone posla proizvodeći materijal za saniranje posljedica Katrine i Rite. Jasson Lippert zvuči kao da nije spavao danima. Za njega je teško doći do sna, njegova tvornica u Goshenu, u saveznoj državi Indiani, povećava smjene i traži nove radnike – i još uvijek jedva drži korak s pristiglim narudžbama. "Vrlo je teško naći radnu snagu ovdje" – kaže gospodin Lippert čija kompanija proizvodi dijelove za gradnju kuća. Ova užurbana poslovna aktivnost u kompaniji Goshen rezultat je povećanja narudžbi zbog nedavnih uragana, čije saniranje će očigledno osigurati stimulans američkom gospodarstvu.

Po cijeloj zemlji proizvođači svih vrsta građevinskih materijala i strojeva u sličnoj su situaciji – rade naporno kako bi pokušali držati tempo s povećanom potražnjom. Crveni križ i FEMA traže radnu snagu da odgovora na pozive u njihovim centrima u pogođenim područjima, a u samom New Orleansu traže se sve vrste radne snage za čišćenje. Iako je američko gospodarstvo pretrpjelo udarce od Katrine i Rite, ukupni domaći proizvod će u 2006. godini najvjerojatnije rasti – piše Christian Science Monitor navodeći izjave analitičara koji kažu da će samo ukupni proizvod New Orleansa ubaciti pet puta više u američku ekonomiju negoli inače.

XS
SM
MD
LG