Linkovi

Film tjedna: Capote


Prije četrdeset godina, roman "In Cold Blood" inaugurirao je novi književni žanr: smjesu novinarstva i literarnog pripovjedaštva. Nastanak tog prijelomnog djela tema je novog, vrlo nahvaljenog filma "Capote", u kojemu naslovnu ulogu tumači Philip Seymour Hoffman.

Pedesetih godina prošlog stoljeća, uspjeh romana "Doručak kod Tiffanyja" učinio je pisca Trumana Capotea zvijezdom njujorške književne scene. No, nakon takvog uspjeha, nije bilo lako održati se u vrhu. 1959, kratko novinsko izvješće o ubojstvu bogatog bračnog para farmera u Kansasu privuklo je njegovu pažnju i navelo ga na odlazak na lice mjesta. Tamo je uspio nagovoriti lokalne dužnosnike da mu dozvole neslućenu slobodu u pristupu istrazi, a, potom, i uhićenim ubojicama. Tijekom intervjua u zatvoru, Capote je razvio neobično prijateljstvo s osuđenim ubojicom Perryjem Smithom.

Philip Seymour Hoffman kaže da su najveći izazov njegovom portretiranju Trumana Capotea predstavljali vrlo osoben glas i način ponašanja pisca. No, ovaj kazališni i filmski glumac ističe da je u tvorbi lika Capotea morao posegnuti za mnogo jačim izražajnim sredstvima od mimike i oponašanja:

"Koncentrirao sam se na samu priču, na to poglavlje u životu pisca, na razumijevanje čitave njegove ličnosti, zašto je radio ono što je učinio da bi postigao ono što je želio … zašto je to radio toliko opsesivno. Znao sam da, ako ne uspijem u tome, niti dobra mimika ni oponašanje neće spasiti moju glumu."

Trumana Capotea je odnos s ubojicom Smithom odveo mnogo dalje od samog pisanja kronike događaja. Hoffman vjeruje da su i autorove dileme postale sastavni dio priče: "On se nije uspijevao odvojiti od priče. Svoju opsesiju, privlačnost i potrebu za Perryjem Smithom nije uspijevao razlučiti od stvarnog djela koje je stvarao. To je bilo neodvojivo i na koncu je i dovelo do ruba moralne propasti autora, jer nije mogao imati jedno bez drugoga. Nije mogao reći: 'Volim te i fasciniran sam s tobom. Želim najbolje za tebe i za moje djelo. Možeš li, molim te, biti pogubljen? Zvuči blesavo kada se tako kaže, ali, ustvari, to je i bila njegova dilema."

Vrijedi spomenuti da je Truman Capote bio homoseksualac, što za New York nije bio problem, ali u Kanzasu tih godina jest. Perry Smith, sa svoje strane, - slažu se poznavaoci prilika – najvjerojatnije njihovo neobično prijateljstvo nije doživio kao romantičnu vezu.

No, kako god bilo, Capote je – isto se tako slažu poznavaoci – najveću strast čuvao za svoja djela, a roman koji se rađao u Kanzasu iz kronike zločina, suđenja i kazne ubojicama, nije mogao biti dogotovljen bez pogubljenja osuđenika.

Scenarij za film napisao je Dan Futterman, koristeći biografiju slavnog pisca. On vjeruje da je Truman Capote u osuđenom Perryju Smithu vidio u izvjesnoj – možda i prevelikoj – mjeri, samoga sebe: "Truman je – tako je barem izgledalo – doživljavao Smitha kao svoje naličje. U filmu, on kaže da je to 'kao da smo obojica odrasli u istoj kući, ali je on izašao na stražnja vrata, a ja na prednja.' Mislim da je stvarno vjerovao da je i sam mogao ispasti isti kao Perry."

U filmu "Capote", Catherine Keener glumi njegovu prijateljicu iz djetinjstva, spisateljicu Nelle Harper Lee, koja ga prati na putu za Kanzas, a Chris Cooper tumači lik agenta čija istraga ubojice dovodi pred lice pravde. Za redatelja Bennetta Millera – autora hvaljenog dokumentarca "The Cruise" – ovo je debitantski dugometražni igrani film. Uoči početka prikazivanja u američkim kinima, film je bio prikazan na Njujorškom filmskom festivalu, prošli tjedan.

XS
SM
MD
LG