Linkovi

Časopis 'Nature' o genetici Hrvata i ministru Draganu Primorcu


U svom najnovijem broju, časopis Nature kraćim se člankom osvrće na jednu znanstveno-obrazovnu kontroverzu u Hrvatskoj. Poslušajmo o čemu se govori u članku naslovljenom "Rasne tvrdnje izazivaju gnjev oko nastavnog plana i programa u Hrvatskoj".

'Hrvatski znanstvenici su gnjevni,' počinje članak u časopisu "Nature", 'oni vjeruju da njihov ministar znanosti navodi učitelje i nastavnike da promiču stav da su Hrvati tek u daljnjem genetskom srodstvu s ostalim slavenskim narodima, poput Srba. Tvrdnju da postoje rasne razlike između Hrvatat i ostalih Slavena genetičari ne prihvaćaju, a, zbog njezinog potencijalno pogubnog učinka na međuetničke odnose na području Balkana, časopis "Nature" se obratio za komentar Draganu Primorcu, ministru znanosti i obrazovanja, po obrazovanju medicinskom znanstveniku.

Na upit časopisa "Nature", ministar Primorac je odgovorio da 'prije donošenja zaključaka, treba još znatno više znanstvenih dokaza za takve tvrdnje.' No, kako ističe autorica članka Alison Abbott, on je u zadnje dvije godine redovito unosio uzbunu u redove znanstvenika svojim tvrdnjama – u intervjuima novinama i televiziji – da su Hrvati potomci drevne civilizacije koja je migrirala iz središnje Azije. Izvješća često citiraju njegove riječi da su Hrvati sličniji Fincima nego Slavenima.

Prošli tjedan, nezadovoljstvo je prekipjelo, piše "Nature", kada je jedan od ministrovih savjetnika, Vladimir Paar, fizičar iz Zagreba koji koordinira nastavni program za čitavu Hrvatsku, izjavio "Jutarnjem listu" da je u 5 posto škola u Hrvatskoj počeo pilot-program, koji uključuje i poučavanje povijesti, interpretirane pomoću znanstvenih disciplina, poput analiziranja davne prošlosti ljudskih populacija pomoću genetike. Nazvavši Primorca 'najkompetentnijom osobom u svijetu', Paar je dodao: "Dobro je da djeca vide da znanstvena istraživanja mogu pridonijeti ljudskoj povijesti. Vrlo skoro bit će potvrđeno da su Hrvati jedna od najstarijih nacija u Europi i da Mađari nose više slavenskih genetskih markera od Hrvata."

Na upit časopisa "Nature", rečeno je da primjeri poput ovog Paarovog neće biti uključeni u školske udžbenike. Inače, kako navodi dalje Alison Abbott, argumenti ministra Primorca temelje se na podacima koje je on pružio za studiju objavljenu 2000. godine, u časopisu "Science", koja je proučavala genetske markere na kromosomu Y muške populacije Europe. Cilj studije bilo je utvrđivanje genetskog nasljeđa paleolitskog Homo sapiensa. Od objavljivanja studije, Dragan Primorac je - prema raznim izvješćima – tvrdio da su markeri u njegovom uzorku pokazali da su Hrvati srodniji Nijemcima i Laponcima, nego Slavenima. Ovakvi zaključci, međutim, nisu bili izvedeni u samoj studiji, objavljenoj u časopisu "Science".

Genetičari se protive njegovim zaključcima iz više razloga, piše u članku u časopisu "Nature". Primjerice, samo je svaki dvanaesti analizirani genetski marker pokazivao veću srodnost Hrvata sa sjevernjačkim populacijama nego s drugim Slavenima. "Hrvatska ima profil genetskih markera jednak ostatku Balkana," izjavila je Ornella Semino, genetičarka sa sveučilišta Pavije, koja je bila na čelu studije, objavljene u "Scienceu".

U samoj Hrvatskoj, piše "Nature", znanstvenici su neskloni javnim kritikama. No, Miroslav Radman, genetičar rodom iz Hrvatske koji sada radi u Institutu Necker, u Parizu, vrlo je jasan: "Selekcija podataka kako bi oni odgovarali Primorčevim zaključcima upravo je zaprepašćujuća," kaže on i dodaje: "A, ekstrapolirati tako bezobzirno, iz tako oskudnih znanstvenih dokaza – neodgovorno je!" Tim riječima i završava članak u časopisu "Nature".

XS
SM
MD
LG