Linkovi

Farmere iz Louisiane brinu gubici; nemogućnost izvoza


Poplave uzrokovane uraganom Katrina nanijele su velike štete poljoprivrednicima u priobalju Meksičkog zaljeva. One koje nisu zadesili gubici u urodu i opremi, zadesile su neprilike s transportiranjem proizvoda na tržište.

Eric Morrow je osma generacija poljoprivrednika u Ponchatoli u Louisiani. Njegova farma od 30 hektara u jadnom je stanju.

"Potpuno smo izgubili jesenski urod rajčice i patlidžana. Vjetar je ili otpuhao lišće s biljka ili ga je toliko oštetio da je samo ubrzo otpalo, a biljke su se osušile. Vjetar nam je oštetio i staklenike u kojima smo planirali uzgajati jagode" - opisuje nam svoje probleme gospodin Morrow.

Ovaj je dio Louisiane poznat po proizvodnji jagoda. Najveće tržište tog voća bio je New Orleans. Trgovine i restorani su još uvijek zatvoreni i šanse da se to stanje promjeni u nekoj bliskoj budućnosti su jako male. Savezna vlada planira dati milijarde dolara za obnovu. Gospodin Morrow pozdravlja tu odluku: "Mislim da je važno da nam se pomogne. Šest do 7 tisuća ljudi iz ovog kraja radi na uzgajanju jagoda. Ako vlada pomogne nama i mi ćemo moći pomoći njima. Zato nam je jako teško živjeti u iščekivanju odluke."

Pored uništenog uroda, najveći problem je nemogućnost dopreme robe do tržišta. Najveći problem farmera Raya Schneidera je kako izvesti svoj urod soje. "Ako ne omogućimo pristup brodovima u luke New Orleans i Baton Rouge, gubici će za ovu godinu biti veliki. Jer, otkupljivači će se okrenuti i potražiti robu u drugim zemljama, recimo u Brazilu" - kaže naš sugovornik.

A neprodana roba nagomilavat će se u skladištima i silosima Louisiane i zauzimati mjesto namijenjeno urodu od sljedeće godine. To će opet smanjiti cijenu soje u 2006. Očekuje se da će ekonomska nestabilnost u regiji pogođenoj Katrinom trajati mjesecima ako ne i godinama.

XS
SM
MD
LG