Linkovi

Washington Post objavio izvrsnu kritiku koncerta Kemala Gekića


U organizaciji hrvatskog i austrijskog veleposlanstva u Sjedinjenim Državama te nevladine organizacije Hrvatska kuća, u Washingtonu je gostovao hrvatski pijanist Kemal Gekić. Pred nekoliko stotina posjetitelja u zgradi austrijskog veleposlanstva Gekić je izveo djela Beethovena, Chopina, Schuberta i Liszta, a na kraju koncerta burno je pozdravljen od washingtonske publike.

Atrij austrijskog veleposlanstva bio je u četvrtak pretijesan za sve one koji su htjeli čuti hrvatskog pijanista Kemala Gekića koji trenutno živi u Sjedinjenim Državama. Bravurozna izvedba prepoznata je od publike, kako laičke, tako i stručne.

Osim burnog aplauza, Gekićev nastup, naime, naišao je i na odličnu kritiku dnevnika Washington Post čija je glazbena kritičarka napisala da glasovir u austrijskoj ambasadi nikada nije zvučao tako dobro. 'Premda je Beethovenova i Chopinova glazba nastala u različitim umjetničkim razdobljima, Gekićev pristup istaknuo je njezinu zajedničku crtu - da se naizgled jednostavne teme izrežu iz bogatog, šarolikog i harmoničnog temelja' - napisala je kritičarka Cecelia Porter.

I sam pijanist bio je zadovoljan koncertom, od izvedbe do atmosfere.

Kemal Gekić: Atmosfera je bila jako dobra no ja ne mislim da je moja uloga ocjenjivat te stvari. To ćemo prepustiti kritici, stručnoj ili nestručnoj, kako već bude. Moj je zadatak da unutrašnju viziju koju imam iznesem što bolje pred publiku. Taj zadatak je jako težak i uspjeh je bio jako veliki iz čega mogu prosuditi da je vjerojatno nešto od onoga što sam htio poručiti publici i došlo.

Gospodin Gekić kaže da je program donekle prilagodio washingtonskoj publici, ali će imati sličan repertoar i na nadolazećem solističkom koncertu u Japanu gdje često gostuje. Kemala Gekića smo pitali kako je došlo do njegovog koncerta u Washingtonu.

Kemal Gekić: Ja sam iz Hrvatske otišao jako davno i moram reći da od tada, a to su bile kasne 70-te godine, nisam imao puno profesionalnih kontakata, a i one koje sam imao nisu uvijek bili najbolji s našim glazbenim krugovima. Nećemo sada ulaziti u detalje, ali eto na žalost, bilo je kako je bilo, i sad bi mi bilo drago malo obnoviti kontakte s našim ljudima, i neka ovo bude moj doprinos. Hoće li biti još koji put vidjet ćemo.

Kemal Gekić je rođen u Splitu, a diplomirao je 1982. godine na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Nakon toga nastupao je doslovno diljem svijeta, kako solistički tako i s filharmonijama poput tokijske i varšavske. Evo kako nam je opisao svoj glazbeni put.

Kemal Gekić: Ja sam strašno tvrdoglav i nisam išao onim ustaljenim putem, da se dobije markica nekih istaknutih pedagoga ili nekih institucija zato što ja u to ne vjerujem. Ne vjerujem u kreaciju bilo kakve individualnosti putem institucija. Vjerujem da obrazovne institucije, akademije – pa i sam sam predavao na jednoj 20 godina, a i sad sam na Floridi gdje imam jednu počasnu poziciju na Međunarodnom univerzitetu Floride, dakle i sam predajem - ali mogu reći da univerzitet ima više odgojno obrazovnu funkciju nego što bi mogao stvarati umjetnika. Umjetnik se rađa i naravno da mu bilo koja škola može pomoć, može mu napraviti da ono što je u njemu sazrije brže ili sporije. Ja sam imao u sebi dozu tvrdoglavosti i možda malo prkosa, otpor prema tim institucijama. Ja sam se držao naših nekadašnjih prostora, bivše SFRJ, i studirao sam kod nas, ali sam uvijek učio, učim i danas i mislim da ono što čovjek sam nauči to mu najduže ostaje i najvrednije mu je.

Kemal Gekić ima oko 40 nastupa godišnje i makar ima ponuda za još više koncerata izbjegava ih zbog obiteljskih obveza. Kako kaže, ne želi provesti 365 dana godišnje na putu. Drugi element je vježbanje repertoara. To se, tvrdi Gekić, ne može učiniti na putu već se mora provesti neko vrijeme sam sa sobom, zatvoren u četiri zida…

XS
SM
MD
LG