Linkovi

Počeo postupak potvrde Johna Robertsa za predsjedatelja Vrhovnog suda


Jučer je u Senatu Sjedinjenih Država počeo postupak potvrde Johna Robertsa, suca saveznog suda kojeg je predsjednik Bush nominirao za predsjedatelja Vrhovnog suda, nakon što je prije desetak dana preminuo dosadašnji čelnik ove najviše sudske instance u Americi, William Rehnquist. Ovo senatsko svjedočenje bavit će se širokim spektrom kontroverznih tema, i pravnih i političkih.

Format svjedočenja je jednostavan: senatori, članovi Odbora za pravosuđe, postavljaju pitanja, a kandidat John Roberts na njih odgovara. Sadržaj pitanja ovisi o stranačkoj pripadnosti pojedinog senatora, odnosno je li republikanac ili demokrat. Demokrati, koji su u Senatu u manjini, najavili su da će Robertsu postaviti niz pitanja o njegovim stavovima u vezi sa zaštitom privatnosti građana kao i zaštitom ljudskih prava. Senator Ted Kennedy je primjerice izjavio. "Središnje pitanje glasi: hoće li Vrhovni sud i u budućnosti raditi na zaštiti postignutih prava, bez kojih nema moderne, kompetitivne kao i egalitarnije Amerike".

Većina republikanskih senatora, pak, već snažno podržava kandidaturu Johna Robersta, kojeg smatraju konzervativcem kao što je to bio i njegov prethodnik, William Rehnquist. Republikanski senator Charles Grassley smatra da je najvažnije da budući predsjedatelj Vrhovnog suda bude sudac koji će se ograničiti na intepretiranje Ustava, a ne na stvaranje novih zakona putem sudskih presedana. Republikanci se već desetljećima opiru – kako tvrde – 'sudačkom aktivizmu', koji preslobodno tumči više od 200 godina stari Ustav Sjedinjenih Država, prilagođavajući ga modernom vremenu. "Mi želimo da suci Vrhovnog suda postupaju sa smislom za samo-ograničavanje. To znači da bi predmet pred njima trebao biti riješen jedino na temelju zakona i načela koja je odredio ustav, a ne na temelju njihove osobne filozofije ili osobnih naklonosti".

Demokrati i republikanci također se ne slažu kakva se pitanja mogu postaviti kandidatu za ovo utjecajno mjesto. Republikanci smatraju da se nominiranog kandidata za sudačku funkciju ne smije pitati kako bi odlučio u nekom konkretnom slučaju, ili što misli o nekom pravnom problemu. Demokrati se s time ne slažu i najavljuju da će Johna Robertsa pitati što misli o čitavom nizu tema, uključujući i legalnost pobačaja.

John Roberts je pak jučer govorio o svom pristupu tumačenju zakona. "Ja nisam ideolog, ali sam posvećen svojoj profesiji. Svakom ću se predmetu koji dođe pred sud posvetiti ozbiljno i otvorena uma. U potpunosti ću saslušati argumente obje strane, i tretirat ću ih na pravedan način. Bit ću otvoren prema stavovima svojih kolega. Moje će presude biti temeljene na zakonu, bez ikakvog straha ili simpatije prema jednoj od strani".

Profesor ustavnog prava na sveučilištu Virginije Dick Howard smatra da John Roberts neće biti znatno drugačiji sudac i predsjedatelj Vrhovnog suda, od svog prethodnika, Williama Rehnquista. Zato će, smatra on, potvrda nominacije Johna Robertsa biti razmjerno brza. Dick Howard prognozira da se žustrija senatska debata može očekivati tek kasnije, kad predsjednik Bush nominira svog drugog kandidata za Vrhovni sud, koji će trebati popuniti upražnjeno mjesto sutkinje Sandre Day O'Connor, koja je često bila svojevrstan jezičac na vagi između konzervativnih i liberalnih sudaca.

XS
SM
MD
LG