Linkovi

Slabi izgledi za postizanje sporazuma na svjetskom summitu za razvoj i reformu UN-a


Deseci diplomata Ujedinjenih naroda rade prekovremeno u posljednjem pokušaju da spase svjetski summit o razvoju i reformi UN-a koji počinje 14. rujna. Iz sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku naš novinar javlja da su, kako se bliži početak summita, izgledi za postizanje značajnijeg sporazuma sve manji.

Predsjednik Glavne skupštine Ujedinjenih naroda Jean Ping prije nekoliko dana je otkazao tiskovnu konferenciju na kojoj je trebao naznačiti napredak koji je postignut u pregovorima o zajedničkom priopćenju sa summita To bi priopćenje trebal odobriti predsjednici i premijeri 170 zemalja kad se okupe na obilježavanju šezdesete godišnjice svjetske organizacije. Ova odgoda tek je posljednji u nizu nagovještaja da se pregovori ne odvijaju dobro i to tjedan dana prije početka trodnevnog summita.

Skupina predstavnika država, koje je prošli mjesec imenovao gospodin Ping, a koji trebaju postići sporazum o sedam ključnih pitanja, radi dan i noć, preko praznika i vikenda kako bi do 14. rujna došli do rješenja. Hodnici zgrade Ujedinjenih naroda su neuobičajeno prometni dok diplomati proučavaju nacrt teksta i dok se simultano sastaju pododbori ove skupine u različitim prostorijama po cijeloj zgradi UN-a.

Jedan diplomat koji je vrlo aktivno uključen u pregovore – zamjenik ruskog veleposlanika Konstantin Dolgov – opisuje atmosferu s tipičnom diplomatskom opreznošću. Kad je izišao sa sastanka o osjetljivom pitanju nuklearne proliferacije i razoružanja, rekao je da 'nije potpuno pesimističan'. "Koliko znam rasprave se nastavljaju posvuda i u svim pododborima, a ja nisam svjestan da je došlo do nekog znakovitog napretka. Oko nekih pitanja postoji više razumijevanja negoli oko drugih, no ja shvaćam da nijedno od ovih pitanja nije spremno za sporazum.

Do sredine kolovoza se smatralo da se rad na deklaraciji summita odvija glatko i da se postiže napredak. Dokument od 39 stranica bio je u fazi trećeg nacrta kad je američki veleposlanik pri svjetskoj organizaciji John Bolton podnio stotine novih izmjena, zajedno s dokumentom u kojem se naznačava američko stajalište.

Međutim, veleposlanik Bolton je izjavio kako se i dalje nada da bi ovi razgovori mogli uspjeti. "Tijekom sljedeća dva tjedna trebat će obaviti mnogo posla, međutim, ja ne smatram da je neostvariv cilj da se pregovara o cijelom dokumenta od 39 stranica. To je ono što upravo pokušavamo učiniti".

Među najspornijim pitanjima o kojima se pregovara nalazi se pitanje daljeg razvoja. Početni nacrti deklaracije summita sadržavali su predanost tzv. Cilju za razvoj u novom mileniju, kojim bi se bogate zemlje obvezale da će potrošiti postotak svog nacionalnog dohotka na pomoć za razvoj…Veleposlanik Bolton je prošli tjedan uputio pismo svojim kolegama iznoseći svoj prigovor – kako je rekao – "ciljevima globalne pomoći". On je izjavio da administracija predsjednika Busha ostaje predana obvezama preuzetim na Summitu milenija 2000. godine.

Međutim, napomenuo je da su te obveze drugačije od Ciljeva za razvoj u novom mileniju, koje je podržao glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan. " Izričito smo rekli kako je predsjednik Bush opetovano podržao ciljeve iz deklaracije sa Summita Milenija 2000. Tijekom administracije Georgea Busha mi smo skoro udvostručili pomoć za razvoj. Postoji vrlo mnogo nejasnoća oko formulacije 'Ciljevi za razvoj u novom mileniju'. Poslao sam svojim dragim kolegama pismo od dvije stranice kako bih objasnio naše stajalište i mi ćemo o tome pregovarati".

Glavni tajnik Annan ovaj je tjedan rekao kako je žalosno da su Sjedinjene Države predložile toliko mnogo amandmana na deklaraciju summita. U razgovoru za jednu britansku radio postaju, prvi čovjek svjetske organizacije je izjavio kako je ovaj američki potez otvorio vrata za druge amandmane i da je izmijenio dinamiku pregovora. Samo tjedan dana prije početka summita pregovarači kažu kako nije postignut sporazum ni o jednom od sedam glavnih pitanja o kojima će se diskutirati. Status ovih pregovora rezimirao je alžirski veleposlanik Abdallah Baali. Kad je došao na novi krug pregovora rekao je novinarima jednostavno - "zapeli smo".

XS
SM
MD
LG