Linkovi

William Rehnquist pokazao "kako mudar čovjek gleda na zakon i kako dobar čovjek gleda na život"


Dnevnik New York Times se osvrće na posljednju počast koja je jučer odana predsjedatelju Vrhovnog suda Sjedinjenih Država Williamu Renquistu. Obitelj i prijatelji prisjećali su se jučer suca Renquista ne kao javne osobe i umnog konzervativca koji je pomogao transformirati Vrhovni sud, već kao privatnog građanina koji je volio povijest, pjevanje i karte. William Rehnquist je pokazao – citirajmo predsjednika Busha – "kako mudar čovjek gleda na zakon i kako dobar čovjek gleda na život". Sutkinja Sandra Day O'Connor govorila je osjećajno o svom starom prijatelju koji joj je postao kolega i koji je uživao kladiti se na sve od sportskih događaja do količine snijega koja će pasti ispred zgrade Suda. Upoznali su se kao studenti na Sveučilištu Stanford prije 59 godina – piše New York Times.

Nazočnost suca Johna Robertsa bila je jasan podsjetnik na neobično dramatične okolnosti – dva upražnjena mjesta u Vrhovnom sudu u isto vrijeme. Pristaše i kritičari suca Robertsa – kojeg je predsjednik Bush nominirao za Rehnquistova nasljednika - sjedili su jedni blizu drugih, a rimokatolički nadbiskup Washingtona kardinal Theodore McCarrick posredno je aludirao na konstantnu raspravu o pravu na pobačaj kad je pohvalio pokojnog suca Renquista u svom govoru kao – citira New York Times kardinala – "neumornog zagovornika života".

Washington Post na naslovnici objavljuje tekst o financijskom aspektu uragana Katrina. Predsjednik Busha je zatražio dodatnu 51 milijardu i 800 milijuna dolara za saniranje posljedica uragana, čime bi se ukupni troškovi popeli na 62 milijarde i 300 milijuna dolara. Ovi ogromni troškovi dolaze u trenutku kad se napokon počeo smanjivati savezni proračunski manjak, nakon tri godine stalnog rasta. Analitičari procjenjuju da će posljedice Katrine, zajedno s visokim troškovima za rat u Iraku, držati američki deficit iznad 300 milijardi dolara tijekom fiskalne 2006. godine.

Vladin dužnosnik odgovoran za proračun, Joshua Bolten rekao je da "ovo neće biti posljednji zahtjev" – piše Washington Post. Prošli je tjedan Savezna agencija za izvanredne situacije – FEMA - trošila 500 milijuna dolara dnevno, što je bez presedana dosad, priopćili su djelatnici Odbora za raspodjelu sredstava Zastupničkog doma američkog Kongresa. Međutim tijekom vikenda – kaže gospodin Bolten - to se povećalo čak na dvije milijarde dolara dnevno kako je FEMA počela sklapati ugovore za izgradnju privremenih smještaja. Od skoro 52 milijarde dolara koje je predsjednik jučer zatražio i koje će Kongres danas najvjerojatnije odobriti – piše Washington Post - 50 milijardi je namijenjeno za fond FEME za odgovor na katastrofu, milijarda i 400 milijuna trebala bi otići Ministarstvu obrane, prvenstveno za troškove osoblja i šteta nastalih na vojnim objektima u području Meksičkog zaljeva, a 400 milijuna namijenjeno je inženjerijskim jedinicama američke vojske za popravak brana, obnovu kanala u Louisiani i raščišćavanje vodenih putova koji su u ovom trenutku neprohodni.

XS
SM
MD
LG