Linkovi

Bush: popis kandidata za zamjenu sutkinje Vrhovnog suda Sandre Day O'Connor  'široko otvoren'


New York Times piše kako je predsjednik Bush jučer izjavio novinarima da je njegov popis kandidata za zamjenu sutkinje Vrhovnog suda Sandre Day O'Connor "široko otvoren", ali u šali je posebno izdvojio ministra pravosuđa Alberta Gonzalesa. Predsjednikovo spominjanje gospodina Gonzalesa u komentaru novinarima nakon sastanka kabineta, samo je dolilo ulje na vatru zabrinutosti među konzervativcima, koji se već mobiliziraju protiv njegove moguće nominacije. Konzervativci smatraju da Alberto Gonzales nije pokazao da se dostatno suprotstavlja pravu na pobačaj i da bi njegova nominacija predstavljala propuštenu priliku da se najviše sudbeno tijelo u zemlji pomakne temeljno udesno.

Sa svoje strane, predsjednik je izjavio da još nije donio odluku i da će – citiramo – "razmisliti o tome tko treba zamijeniti sutkinju O'Connor". Međutim, spomenuo je samo jedno ime, Alberta Gonzalesa, dugogodišnjeg prijatelja i pomoćnika koji bi – ukoliko bude potvrđen – bio prvi sudac hispaničkog podrijetla u Vrhovnom sudu. Međutim, neki smatraju da je ova predsjednikova usputna izjava zapravo svojevrsno "ispitivanje terena", kako bi se vidjelo na kave bi reakcije mogla naići eventualna nominacija gospodina Gonzalesa – piše New York Times – dok drugi misle da je riječ o uzgrednoj opasci kojoj je cilj bio da se našali s dobrim prijateljem.

Christian Science Monitor u današnjem izdanju donosi tekst svoje dopisnice iz mjestašca Waveland u Mississippiju koje je uragan Katrina najteže pogodio. Ništa ne izgleda kao što je nekoć izgledalo u ovom povijesnom zaseoku uz obalu. Tavan leži na željezničkim tračnicama. Oltar katoličke crkve sjedi na nezaštićenoj betonskoj ploči okrenut prema oceanu. Raseljeni stanovnici žive u šatorima na parkiralištu robne kuće K-mart.

U luteranskoj crkvi na misi se pojavilo samo 20 od 175 vjernika, a oni koji su se pojavili zajedno su molili i tugovali i prepričavali priče o nesebičnosti u pomaganju drugima. Policija ovog mjesta priopćila je da je samo oko 20 posto od 7000 stanovnika ostalo, a broj mrtvih još nije utvrđen. Oni koji su ostali iskazuju tradicionalnu južnjačku gostoljubivost. Međutim normalnost se ovdje neće vratiti uskoro. Mnogi su se stanovnici odselili dok neće moći obnoviti svoje domove - piše Christian Science Monitor - a neki se možda nikad više neće vratiti.

XS
SM
MD
LG