Linkovi

Embrijske matične stanice ne ostaju vječno mlade i neoštećene


Ljudske embrijske matične stanice, dragocjene znanstvenicima zbog svoje potencijalne mogućnosti da pomlade oboljele organe, ipak ne ostaju vječno mlade i trajno neoštećene kao što se nekad smatralo, pokazuje jedno novo istraživanje. Poput običnih stanica, i matične stanice s vremenom akumuliraju značajan broj mutacija, uključujući i nekoliko koje bi ih mogle navesti u tumorski rast.

Nalazi studije, o kojima međunarodna ekipa znanstvenika izvješćuje u časopisu "Nature Genetics", mogli bi pružiti nove argumente onima koji pozivaju predsjednika Busha da dozvoli korištenje novca iz proračuna za stvaranje svježih kolonija matičnih stanica.

Embrijske matične stanice, pribavljene iz jednodnevnih embrija, mogu se razviti u bilo koju vrstu tkiva. One se opetovano dijele u laboratorijskim posudama, stvarajući u nedogled samoobnovljive kolonije, što im je i donijelo reputaciju potencijalnog 'izvora mladosti'. No, što se duže stanice kultiviraju – i što više staničnih dioba prođu – to se više mutacija akumulira u njihovim genima, izvješćuju znanstvenici na čelu s Aravindom Chakravartijem iz medicinsko-kliničkog centra Johns Hopkins.

Oni su izmjerili broj mutacija i drugih abnormalnosti DNK u devet kolonija stanica koje su odobrene za uporabu znanstvenicima čiji se rad financira iz saveznog proračuna, te usporedili razmjere abnormalnosti prije i nakon što je svaka stanična linija prošla kroz desetak i više dioba.

Ranija ispitivanja, koja su koristila relativno grube metode, pokazala su malo dokaza o promjenama, što je znanstvenike navelo na zaključak da su embrijske matične stanice zaštićene od uobičajenih genetskih oštećenja. No, koristeći vrlo osjetljive 'genske čipove', koji mogu identificirati i male molekularne promjene u tisućama gena istovremeno, znanstvenici Johns Hopkinsa otkrili su da je nekoliko kolonija s vremenom imalo sve više mutiranih stanica.

Za neke od tih mutacija se zna da imaju određenu ulogu u pretvorbi normalnih stanica u stanice raka, koje se iznimno brzo dijele. S prednošću u rastu, takve stanice za kratko vrijeme brojčano nadmaše druge stanice u koloniji. Transplantacija takvih stanica u organizam pacijenta mogla bi izazvati više medicinskih problema nego što bi ih riješila tretmanom problema zbog kojeg su one i bile usađene, upozoravaju znanstvenici.

XS
SM
MD
LG