Linkovi

Katrina uvjerljivo nadišla vladinu spremnost


New York Times piše o tome kako je ova elementarna nepogodna uvjerljivo nadišla vladinu pripremljenost. Kad se direktor Savezne agencije za upravljanje u kriznim situacijama – FEMA-e – Michael Brown vratio u siječnju s puta po Aziji, gdje je obišao područja poharana tsunamijima, hitno je okupio svoje savjetnike i pomoćnike kako bi se pripremili za eventualnu sličnu katastrofu kod kuće. "New Orleans je bila katastrofa broj jedan o kojoj smo govorili" – navodi New York Times prisjećanje Erica Tolberta, u to vrijeme višeg dužnosnika FEMA-e.

Dužnosnici ove agencije, koji su izradili desetke planova i proveli vježbe spremnosti, odavno su znali da je ovaj grad ispod razine vode posebno ranjiv. Međutim unatoč svih tih upozorenja, uragan Katrina je – piše newyorški list – nadišao iste te vladine agencije koje su se pripremale za takvu nesreću. Jučer kad je u poplavljenom gradu gotovo zavladala anarhija, lokalni su se dužnosnici napali savezni odgovor i odgovor njihove države Louisiane na katastrofu kao "jadno spor i konfuzan". Do kaotičnog odgovora na ovu katastrofu došlo je unatoč mnogih godina nastojanja da se isplanira koordinirana obrana, ukoliko dođe do najgoreg – piše New York Times – i taj će se odgovor još godinama analizirati.

Christian Science Monitor piše o privatnim donacijama za žrtve Katrine koje bi mogle premašiti milijardu dolara. Ova elementarna nepogoda je, uz sve ostalo, ostavila i desetke tisuća u Louisiani i Mississippiju bez ikakve imovine ili mjesta za život. Cijela je zemlja odgovorila ogromnim izljevom podrške za žrtve. Do jučer američki je Crveni križ prikupio 21 milijun dolara, od čega je oko 15 milijuna došlo od građana putem web sajta ove organizacije. Korporacije su donirale oko 500 tisuća kilograma namirnica putem banaka hrane. Donirao se k tome i široki spektar drugih proizvoda - od kamiona preko telefonskih kartica do flaširane vode.

Američka trgovačka komora je priopćila da bi inicijalne donacije američkih korporacija mogle iznositi oko 100 milijuna dolara. Privatna organizacija Giving USA kaže da bi kombinirane donacije privatnih građana i korporacija mogle doseći milijardu dolara - piše Christian Science Monitor - dodajući da se i obični Amerikanci pojavljuju u skloništima kako bi volontirali i nude svoje domove strancima putem oglasa na Internetu.

XS
SM
MD
LG