Linkovi

NYT: Katrina još jedan težak test za Georgea Busha


Američki tisak i dalje vrlo opširno i pomno prati zbivanja u područjima koje je poharao uragan Katrina. New York Times donosi izvješće u kojem kaže kako je ova elementarna nepogoda još jedan težak test za predsjednika Busha. Još otkako je sjedio u razredu na Floridi s učenicima dok su neboderi Svjetskog trgovinskog centra gorjeli miljama daleko, predsjednik Bush nije bio sučeljen s testom kao što je ovaj zbog kojeg se jučer poslijepodne vratio u Washington. Međutim za razliku od 2001. kad je bio svježe izabrani predsjednik i kad je bilo malo dvojbe da će na terorističke napade uslijediti vojni udar, George Bush se sučeljava s ovom katastrofom sa znatno potrošenim političkim kapitalom - zbog rata u Iraku.

I prije uragana Katrina guverneri saveznih država su počeli pitati jesu li jedinice Nacionalne garde razvučene do krajnjih granica službom u Iraku i hoće li biti na raspolaganju za izvanredne situacije kod kuće – piše New York Times. Te zabrinutosti sad su samo povećana prizorima pljačke i nereda. Tu je također i dodatno pitanje - može li se Ministarstvo domovinske sigurnosti, utemeljeno prvenstveno za borbu proti terorizma, nositi s onim što je predsjednik u jučerašnjem govoru nazvao "jednom od najgorih prirodnih katastrofa u povijesti naše zemlje". Sve to – zaključuje New York Times – zamršeno povezuje vanjskopolitičke ciljeve predsjednika Busha, posebice Irak, s pitanje koliko će uspješno upravljati saveznim odgovorom na monumentalne probleme u Louisiani, Mississippiju i Alabami.

Washington Post piše o problemima s kojima su sučeljeni obitelji i rođaci stanovnika New Orleansa, koji žive diljem Sjedinjenih Država. Njihovi bližnji možda su bolesni, ranjeni, možda umiru, a nisu s njima u kontaktu satima, ponekad već i danima. Telefoni s kojima su bili povezani sa svojim bližnjima ne rade ili su potrošili baterije – kao i sve ostalo u ovom gradu. Prizori uništavanja i smrti koji se emitiraju na televiziji non-stop nekome mogu izgledati daleki i nestvarni.

Međutim, za one koji iz daleka promatraju kako su njihovi domovi, srednje škole i crkve okruženi vodom, tisuće kilometara mogu izgledati tek kao centimetri. U području Washingtona ljudi koji su se doselili iz New Orleansa pokušavaju, često bezuspješno, telefonom i Internetom doći do nekoga tko bi im mogao reći nešto o njihovim bližnjima – piše Washington Post, dodajući da su mnogi iznervirani medijskim izvještavanjem koje je opsjednuto pljačkanjem i sporim tempom spasilačkih operacija.

XS
SM
MD
LG