Linkovi

Tristotinjak tinejdžera iz muslimanskih zemalja na jednogodišnjem školovanju u SAD


Početak nove školske godine uvijek predstavlja veliko uzbuđenje. Za nekih 300 tinejđera iz muslimanskih zemalja, koji u Sjedinjene Države dolaze na jednogodišnje školovanje, sljedećih devet mjeseci možda će biti i najuzbudljivija školska godina koji su ikada imali.Otkrivanje američkog načina života iz prve ruke bio je jedan od više razloga zašto se Zahra Halid prijavila za program razmjene stranih studenata koji je poznat i po skraćenici YES. 16-godišnja učenica iz Pakistana kaže da je o programu čula od starije prijateljice koja je u njemu sudjelovala prošle godine. " Bila je veoma uzbuđena. Govorila je da joj je dolazak u Sjedinjene Države, učenje i život s američkom obitelji bilo dobro iskustvo".

Velika očekivanja od boravka u Sjedinjenim Državama imaju i drugi sudionici programa studentske razmjene, a koji dolaze ih muslimanskih zemalja poput Jordana, Kuvajta, Iraka, Omana, Jemena i palestinskih područja. Glasnogovornica jedne od organizacija koja pomaže implementaciju programa YES, Mary Karam, kaže da je program razmjene učenika s muslimanskim zemljama započeo 2003. godine.

Ona dodaje da su teroristički napadi na Sjedinjene Države, 11. rujna 2001. godine ukazali na potrebu boljeg razumijevanja muslimanskog svijeta i Sjedinjenih Država. "Programom YES u Ameriku dolaze studenti iz islamskog svijeta, od Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike do Južne i Jugoistočne Azije. Radi se o vrlo raznolikom programu. Prve godine u programu je sudjelovalo 67 učenika, a ove 277".

Većina učenika koji su ušli u program kažu da su uzbuđeni i spremni za akademsko iskustvo koje je pred njima. Međutim, neki od njih imaju i bojazni. "Mislim da im je najveća briga kako će se uklopiti s obiteljima koje će ih ugostiti".

Luby Ismail radu za organizaciju «Spajanje kultura» koja nudi programe za bolje razumijevanje različitih kultura. Njena kompanija organizirala je jednodnevno upoznavanje za studente iz muslimanskih zemalja prije nego li su krenuli kod obitelji koje će ih ugostiti. Stručnjaci za međukulturnu razmjenu razgovarali su s učenicima o vrstama prilagodbe koje će im pomoći da njihov boravak u Sjedinjenim Državama bude pozitivno iskustvo.

Nakon devetomjesečnog programa veze koje se uspostave s kolegama iz razreda, učiteljima i američkim obiteljima obično su veoma čvrste. "Jedna učenica iz Iraka koja je otišla prošle godine je kazala: Nisam plakala kad sam napustila moju pravu obitelj, ali kad sam odlazila od moje američke obitelji plakala sam kao beba".

Dok se gostujući učenici pripremaju na put da pronađu obitelj, prijatelje i novi dom daleko od vlastite kuće mnogi od njih kažu da će učiniti sve što mogu kako bi im predstojeća školska godina ostala u što boljem sjećanju i bila što uspješnija.

XS
SM
MD
LG