Linkovi

New York Times: Gdje su ratni heroji?


New York Times objavljuje članak pod naslovom 'Gdje su ratni heroji?' – koji nastoji pronaći objašnjenje činjenici da američka javnost rijetko saznaje za herojska djela svojih vojnika – iako se ona svakodnevno događaju, na bojišnicama Afganistana i Iraka.

Newyorški dnevnik piše da vojska, Bijela kuća, a i suvremena kultura jednostavno ne pokazuju entuzijazam za junačke ratne podvige pojedinaca, barem ne onakav kakav je Amerika pokazivala za dva svjetska rata. Tada su američki ratnici-heroji bili lica s naslovnica novina, o njima su se snimali filmovi - sami su heroji čak postajali filmske zvijezde, poput Audieja Murphyja – te ih se dovodilo s bojišnice natrag u domovinu, kako bi propagirali ratne napore nacije.

Zašto je takva praksa napuštena? Prvo, javno je mnijenje o Iraku podijeljeno. Drugo, vojska danas više voli isticati skupinu, odnosno postrojbu, a ne pojedinca. Treće, karakter rata se promijenio; borba protiv gerile često je kaotičnija, krvavija i manje glamurozna nego borba protiv tradicionalnog protivnika. Tu je također i činjenica da popularna kultura često favorizira žrtvu, a manje heroja-ratnika – ističu vojni stručnjaci, a objavljuje New York Times.

******

Dnevnik Christian Science Monitor piše o solidnosti ekspanzije američke ekonomije u posljednja dva mjeseca. U srpnju je otvoreno 270 tisuća radnih mjesta, u lipnju – više od 166 tisuća.

Većina novozaposlenih su u uslužnim djelatnostima – ali ne samo u hotelima i restoranima, već i u računovodstvenom sektoru, te u financijskim tvrtkama. U sljedećih nekoliko mjeseci, prognoziraju ekonomisti, ovaj bi se trend trebao osjetiti i u proizvodnoj sektoru, koji je do sada – zbog konkurencije iz inozemstva – uglavnom otpuštao radnike.

Stopa neuposlenosti u Sjedinjenim Državama iznosi pet posto. Njezin pad ima pozitivne posljedice po ekonomiju: ako ljudi rade, više će i trošiti; država ubire više novca na ime poreza, a s time je i vezano smanjenje proračunskog manjka. Također, natjecanje poslodavaca za nove uposlenike dovodi i do većih plaća, što ljudima pomaže u podmirivanju viših cijena benzina i otplate zajmova za kuće – piše dnevnik Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG