Linkovi

Nanotehnologija uništava rak


Nanotehnologija uspjeva ubiti stanice raka, bez oštećenja zdravih stanica, objavljuje ekipa znanstvenika sa Sveučilišta Stanford.

Ubacivanjem mikroskopski sićušnih malenih cjevčica od ugljika u stanice raka, te obasjavanjem čitavog tkiva laserskim zrakama blizu infracrvenog dijela spektra, izazvano je spaljivanje stanica raka bez ikakvog oštećenja po druge, zdrave stanice oko njega.

Glavni problem standardne kemoterapije raka je upravo oštećenje koje zahvaća i zdrave stanice, što često izaziva gubitak kose i brojne druge popratne pojave kod pacijenata. Opcija koja se nudi nanotehnologijom ono je za čime onkolozi žude otkako postoji njihova struka: selektivno uništavanje stanica raka, bez oštećenja po zdrave stanice.

Nanocjevčice od ugljika, kakve je koristila ekipa iz Stanforda, širine su tek polovice molekule DNK, a u unutrašnjost tipične stanice lako ih stanu tisuće. Pod normalnim uvjetima laserska zraka iz spektra neposredno uz infracrveno po ljudski organizam je bezopasna. Međutim, kada je usmjerena na nanocjevčicu u otopini, ta se otopina za dvije minute zagrije na 70 celzijevih stupnjeva. Kada se nanocjevčice nalaze unutar stanica, te stanice budu u trenu uništene.

Izazov ove studije bilo je otkrivanje načina za ubacivanje nanocjevčica u stanice raka, ali ne i u zdrave stanice. U tu je svrhu iskorištena jedna osobina stanica raka: one su na svojoj vanjskoj površini prekrivene receptorima za vitamin poznat kao folna kiselina. Nanocjevčice su bile prekrivene slojem molekula folne kiseline, što im je osiguralo lagan ulazak u stanice raka, međutim, isto tako, onemogućilo vezivanje uz zdrave stanice. Ozračivanjem laserom tako je uništilo samo stanice raka.

Slijedeći korak, kako najavljuje ova ekipa znanstvenika, ponavljanje je opita na laboratorijskim miševima, oboljelim od limfoma. Za sada je opit, naime, bio proveden na kulturama tkiva, te tek treba vidjeti mogu li se dobiti jednaki učinci u složenijem sklopu čitavog organizma.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu "Proceedings of the National Academy of Science".

XS
SM
MD
LG