Linkovi

Američke atletičare u Helsinkiju predvodi Maurice Greene


Objavljena su imena američkih takmičara na predstojećem Svjetskom prvenstvu u atletici, u Helsinkiju. Među njima su osvajači 27 olimpijskih odličja, od čega 25 iz Atene. Najiskusniji među američkim atletičarima je Maurice Greene, trostruki svjetski prvak i olimpijski prvak na 100 metara, 2000. On će se natjecati u 400-metarskoj štafeti. Plan američke atletske vrste je osvajanje između 17 i 29 medalja u Helsinkiju.

Na Svjetskom prvenstvu u plivanju, u Montrealu, Australac Grant Hackett postavio je svjetski rekord na 800 metara slobodnim stilom i osvojio drugo zlato, odnosno ukupno treće odličje na ovom natjecanju. On je za 5 stotinki poboljšao bivši rekord iz 2001. svog sunarodnjaka Iana Thorpea, koji ove godine ne nastupa na svjetskom prvenstvu.

Poljak Pavel Korzeniovski iskoristio je izostanak Amerikanca Michaela Phelpsa i pobijedio na 200 metara leptirovim stilom, dok je Nijemcu Marku Warnekeu pripalo zlato na 50 metara prsno. Francuskinja Solenne Figues osvojila je zlato na 200 metara slobodnim stilom.

XS
SM
MD
LG