Linkovi

Može i bez čokolade


Kao što to njihovi vlasnici dobro znaju, mačke su vrlo izbirljive u prehrani. Najnovije istraživanje nudi i mogući razlog za tu izbirljivost – genetiku.

Znanstvenici Centra za kemijske osjete Monell u Philadelphiji i njihovi suradnici izvijestili su da su kod mačaka pronašli disfunkcionalni gen, zbog kojeg mačke, za razliku od gotovo svih drugih sisavaca, vjerojatno ne mogu okusiti slatko. Znanstvenici su uzeli uzroke sline i krvi od šest vrsta mačaka, uključujući i tigra i geparda, te su otkrili da sve vrste imaju neiskorišteni gen, koji drugi sisavci koriste za stvaranje "receptora za slatko" na jeziku.

Jedan od autora istraživanja Joseph Brand smatra da su mačke upravo zbog tog "pseudogena" mesožderi. Svi sisavci na jeziku imaju receptore koji šalju signale o okusu u mozak. Receptorske stanice okupljene su u okusne pupoljke. Kod ljudi, svaki pupoljak sastoji se od 50 do 100 receptorskih stanica za pet glavnih okusa: slano, slatko, kiselo, gorko i umami, odnosno, okus prehrambenog aditiva MSG i proizvoda od fermentirane soje. Kod većine sisavaca, receptori za slatko sastoje se od dva proteina. Kod mačaka, jedan do tih proteina ne postoji. Studiju je dijelom financirala kompanija Mars, koja radi na razvoju ukusnije hrane za mačke.

XS
SM
MD
LG