Linkovi

Gimnazijalci debatiraju o sjevernokorejskom nuklearnom programu


Danas se obnovljaju multilateralni pregovori o sjeverno-korejskom nuklearnom programu, u kojima, uz Sjevernu Koreju, sudjeluje još šest država, među njima i Sjedinjene Države. Što o problemu sjevernokorejskom nuklearnog arsenala misle srednjoškolci iz Washingtona? Debatu tih mogućih budućih američkih diplomata organiziralo je Sveučilište Johns Hopkins, a tamo je bio i Andrew Baroch.

Jednom godišnje polaznici post-diplomskog studija međunarodnih odnosa na prestižnom Sveučilištu Johns Hopkins pozivaju mlađe kolege iz washingtonskih gimnazija na jednodnevnu debatu o diplomaciji i globalnim problemima. Bonnie Wilson, zamjenica dekana postdiplomskog studija na kojem se većinom školuju budući diplomati, objašnjava o čemu se radi: "Naši studenti već par mjeseci odlaze na svojevrsni trening u lokalne gimnazije. Pripremaju svoje mlađe kolege za debatu o nekom konkretnom problemu iz diplomatske prakse. Iskustvo je dobro za sve, pogotovo kada vidite uzbuđenje gimnazijalaca i njihove entuzijazam kojim prilaze ovoj debati."

Osim što nauče nešto o konkretnom vanjskopolitičkom problemu i politici svoje zemlje, gimnazijalci mnogo saznaju i o vještini pregovaranja, o govorničkoj vještini, o važnosti diplomacije, te o važnosti timskog rada.

Gimnazijalci su podijeljeni u timove. Svaka grupa predstavlja jednu zemlju – Ameriku, Rusiju, Kinu, Sjevernu i Južnu Koreju, Japan. Svaka skupina mora formulirati vlastitu pregovaračku platformu, naravno na temelju informacija o stvarnoj politici konkretne zemlje. 17-godišnji David Graham je trebao formulirati poziciju Japana. 'Morate razmišljati poput njih, staviti se u njihov položaj… Trebate razmišljati kako će oni reagirati na novonastalu situaciju, kako ćete vi postupiti, da oni onda odgovore na način na koji bi vi željeli' – objašnjava pristup problemu David Graham, učenik jedne od pet gimnazija koje sudjeluju u ovom programu.

'Slične smo stvari radili u predmetu Svjetska povijest. Organizirali bi debatu po uzoru na Ujedinjene narode, tako da je svaki učenik trebao prezentirati poziciju jedne zemlje. Posljednji put tema je bila – genocid u Sudanu.' – objašnjava David.

Levi Tillemann, polaznik post-diplomaskog studija međunarodnih odnosa, instruktor je grupe koja 'glumi' Južnu Koreju. Upitao je Geralda McCullougha, jednog od natjecatelja, 'što će Južna Koreja učiniti ako Sjeverna Koreja priprijeti nuklearnim napadom. 'Ako se to dogodi, ukinut ćemo im humanitarnu i financijsku pomoć' odgovara Gerald McCullough. 'Dobar odgovor' – kaže njegov instruktor, koji je uvjeren da će s ovako dobrom ekipom 'Južna Koreja sasvim sigurno ispuniti svoje diplomatske ciljeve.'

I kako je debata završila? Na kraju dana ispunjenog žustrim diskusijama, ekipa Sjeverne Koreje nije odustala od svog nuklearnog programa. Najbolji su natjecatelji dobili plakete kao i poklon bonove za knjige i CD-ove. Može se inače reći da je 'gimnazijska simulacija' krize na korejskom poluotoku završila slično kao što će, vjerojatno, završiti i ona stvarna sjevernokorejska kriza – 'rješenja nema; kraj krize nije niti na vidiku'.

XS
SM
MD
LG