Linkovi

Aliens of the Deep - Vanzemaljci dubina


Američka agencija za istraživanje svemira i Hollywood zajednički su radili na novom spektakularnom filmu koji se bavi tajnama života u dubinama oceana.

Redatelj James Cameron okupio je jedinstvenu ekipu, izveo nebrojena ronjenja do oceanskog dna s najboljim dostupnim kamerama, i, na koncu, napravio film o životu u dubinama oceana. "Nismo samo doveli pred kamere znanstvenike; doveli smo ljude koji su bili voljni učiti novine i voljni učiniti što god mogu kako bi što više istražili te tajne. Povijest nas uči da gdjegod ima tekuće vode, ima i života. Naše letjelice proučavaju Jupiterov mjesec Europu, prekrivenu ledom. Ispod tog leda, zahvaljujući toplini koju stvara unutrašnjost tog svemirskog tijela, voda je u tekućem stanju. Kakav život postoji u njoj? Astrobiolozi i drugi svemirski znanstvenici razmatraju to teoretski, jer oceane Europe ne možemo izravno istražiti. Ali, možemo pogledati što se zbiva na jednom sličnom mjestu, ekstremnim dubinama naših vlastitih oceana. Dakle, uskočimo u podmornicu i pogledajmo što bismo možda mogli vidjeti i na Europi".

I upravo to je, zajedno sa svojom ekipom, i učinio – otišao na mjesta gdje je, možda, prije tri i pol do četiri milijarde godina i započeo život na Zemlji. Znanstvenici NASA-e na tim su mjestima pokušali ustvrditi odakle je na Zemlji potekao život i kakve vrste života bismo mogli otkriti kada se zaputimo u svemir.

Među tim znanstvenicima je i dr. Kelly Snook, planetarna znanstvenica NASA-e. "U mnogim aspektima, ovo je jednako kao i istraživanje nekog drugog planeta. Pred vama se pruža ogroman neistražen teritorij, teško pristupačan i vrlo opasan. Potrebno je raspolagati vrhunskom tehnologijom, onom koja je dizajnirana za zaštitu ljudskih bića, da im omogući da rade ono što najbolje rade – istražuju nepoznato".

Stvaranje filma nije bio jedini cilj – ti su znanstvenici bili i učitelji i istraživači, tragači za znacima porijekla života na Zemlji i u svemiru, kao što ističe Kevin Hand, sa Sveučilišta Stanford. "Za mene je najuzbudljivije kada radim što god mogu kako bih raspirio iskru znatiželje u umovima mladih studenata, kako bih u njima pobudio uzbuđenje nad učenjem i saznavanjem, nad istraživanjem svijeta i čitavog univerzuma oko njih".

Dvije milje u dubini oceana, pred znanstvenicima se otvara jedan potpuno novi svijet, koji je – prema Jamesu Cameronu - gotovo teško opisati postojećim definicijama. Slično misli i Pam Conrad, astrobiološkinja NASA-e. "Ne možete otići do dna oceana i vratiti se kao ista osoba koja je krenula dolje. Oceanske dubine su točno ono što se i nadate vidjeti, ali, zaprepašćujuće je koliko je emocionalan taj doživljaj. Svaki put kad idete na neku ekspediciju krećete kao jedna osoba, a vraćate se kao druga".

A sada, zahvaljujući Jamesu Cameronu, njegovoj ekipi i ovom filmu, i mi možemo – barem djelomice – iskusiti taj doživljaj.

XS
SM
MD
LG