Linkovi

Zastupnički dom razmatra prijedlog proračuna američke diplomacije


Zastupnički dom Kongresa razmatra prijedlog proračuna američke diplomacije kao i niza drugi programa vezanih uz međunarodne odnose. Prijedlog se odnosi na sljedeće dvije godine, a vrijednost mu je 22 milijarde dolara. Glavni naglasci u ovom zakonu su – zaštita američkih diplomatskih interesa u inozemstvu, sprečavanje da nuklearno naoružanje i raketna tehnologija ne dođu u ruke terorista, kao i promicanje demokracije.

Ovaj zakonski prijedlog previđa sredstva za Državno tajništvo, medijske programe američke vlade namijenjene inozemstvu, pomoć izbjeglicama, doprinos međunarodnim organizacijama te sredstva za izravnu pomoć glavnim američkim saveznicima. U skladu sa zahtjevom vlade, predviđeno je jačanje mjera sigurnosti u diplomatskim i drugim objektima Sjedinjenih Država, koja se nalaze u inozemstvu. Posebno se izdvajaju sredstva za diplomatske misije u Iraku i Afganistanu.

Jačaju se i projekti u okviru takozvane 'javne diplomacije', primjerice medijski programi namijenjeni stranim zemljama, dio kojih je i Glas Amerike. Članovi Zastupničkog doma posebnu su pozornost poklonili kampanji protiv globalnog terorizma.

Demokratski kongresmen Tom Lantoš govorio je o naporima da se spriječi krijumčarenje nuklearnog materijala. "Zakon predviđa kazne protiv pojedinaca i tvrtki koje prodaju tehnologiju za obogaćivanje urana, zemljama koje tu tehnologiju nemaju, a nisu potpisale međunarodne sporazume o verifikaciji tih nuklearnih programa. Cilj ove inicijative je spriječiti da nuklearna tehnologija i nuklearno naoružanje dođu u ruke terorista i takozvanih država otpadnica".

U vezi s Hrvatskom, član Odbora za međunarodne odnose, republikanac Thaddeus McCotter je predložio jedan od amandmana na zakon o financiranju vanjskopolitičkih aktivnosti. Amandman se odnosi na financiranje haaškog Tribunala. Kongresmen McCotter smatra da bi se američki doprinos haaškom Tribunalu trebao stopirati, ukoliko Tribunal ne odustane od optužbi protiv četvorice novinara, koji su – kako se kaže u priopćenju iz ureda ovog kongresmena – 'kritički pisali o radu Tribunala'. Optužnice predstavljaju – piše u priopćenju kongresmenova ureda – 'izravnu prijetnju evoluciji slobode u bivšoj Jugoslaviji.'

Kad je riječ o bilateralnim odnosima sa zemljama koje dobivaju izdašnu američku pomoć, zakonski prijedlog predviđa da će mirnodopska pomoć Egiptu od sada biti zavisna od razvoja demokracije i poštivanja ljudskih prava. Kongresmen Earl Blumenauer, demokrat iz Oregona, jedan je od najžešćih kritičara vladine pomoći Egiptu. "Značaj ovog zakona je u tome što se odmičemo od vojne pomoći Egiptu i istu svotu počinjeno odvajati za humanitarne programe".

Demokrati, koji su u Zastupničkom domu manjinska stranka, prosvjedovali su tijekom debate zbog toga što su republikanci blokirali raspravu o nizu tema – ratu u Iraku, situacije u Sudanu te američkoj pomoći Kolumbiji, u borbi protiv krijumčara narkotika. Republikanci tvrde da se o tim pitanjima već dovoljno raspravljalo, na razini pojedinih kongresnih odbora. Inače u debati su se spomenula i dva pitanja o kojima je Kongres već glasao – reforma Ujedinjenih naroda te napor da se spriječi ukidanje embarga na isporuku oružja Kini, od strane Europske unije.

XS
SM
MD
LG