Linkovi

Vjerska diskriminacija na radnom mjestu


Američki savezni zakon ne dopušta vjersku diskriminaciju. Iako se ovakav zakon čini samorazumljivim, poslodavci se ipak suočavaju s izazovima u njegovom provođenju. Kako se povećava vjerska raznolikost američkog društva, tako se povećava i broj tužbi zbog vjerske diskriminacije pri američkom Povjerenstvu za jednake mogućnosti u zapošljavanju.

Tijekom Ramazana, devetog mjeseca po islamskom kalendaru, muslimani su dužni postiti tijekom dana i moliti se od zore do sumraka. U jednom primjeru, tvrtka Oberto Sausage je promijenila smjene svojim zaposlenicima, što je zabrinulo šestoricu zaposlenika muslimana. Naime, žene, izbjeglice iz Somalije, trebale su se tijekom Ramazana moliti i prekinuti post točno u 17 sati. Nakon što je njihova zamolba za stankom u 17 sati bila odbijena, žene su se obratile za pomoć Koaliciji za pomoć izbjeglicama. Direktor udruge, Suldan Mohammoud, i sam izbjeglica iz Somalije, napisao je pismo tvrtki u ime spomenutih zaposlenica:

"Mi smo neprofitna udruga osnovana 2000. godine. Prema islamu je svatko, bez obzira na mjesto prebivanja, obvezan prakticirati vjeru, konkretno 5 dnevnih molitvi i post tijekom Ramazana. Spomenute zaposlenice su članice naše zajednice, i one su se požalile na vrijeme koje im se odvaja za molitvu."

Službenici tvrtke su ponovno odbili zamolbu zaposlenica, a kada su nastavile poštivati običaje tijekom Ramazana, dobile su otkaz. Tada su se obratile američkom Povjerenstvu za jednake mogućnosti u zapošljavanju. U lipnju 2005. točno dvije godine nakon incidenta, tvrtka Oberto Sausage je priznala odgovornost, odlučila platiti veliku odštetu, te promijeniti tvrtkinu politiku glede tolerancije prema vjerskim običajima zaposlenika. Kathryn Olson, odvjetnica pri Povjerenstvu za jednake mogućnosti u zapošljavanju, istaknula je kako do ovakvih problema dolazi zato što manageri ne razumiju što točno znači "razumijevanje prema vjerskim običajima" zaposlenika.

Poslodavci imaju pravo odrediti pravila na radnom mjestu i očekivati od zaposlenika ispunjenje poslovnih planova. No, često poslodavci ne razumiju na koji način pravila na poslu prilagoditi vjerskim običajima zaposlenika.

Gospođa Olson kaže kako se problemi s diskriminacijom javljaju na različitim radnim mjestima, i to s različitim vjerskim pozadinama.

"Jedan slučaj koji smo imali nedavno tiče se osobe koja, temeljem svojih vjerskih uvjerenja, nije mogla raditi od sumraka u petak do sumraka u subotu. Ako se dobro sjećam, radilo se o pripadniku Adventista sedmoga dana, koji je bio vozač kamiona. Novi nadglednik mu je odredio da mora raditi tijekom spomenutih dana, te je na kraju dobio otkaz."

Povjerenstvo za jednake mogućnosti pri zapošljavanju je podiglo tužbu protiv jednog poslodavca, a u ime osobe koja prakticira kemetičko pravoslavlje, davnu egipatsku vjeru.

"Ova se vjera dijelom prakticira i nošenjem tanke narukvice u obliku tetovaže na ručnom zglobu, koja uključuje ime Boga. Ta osoba radi u restoranu, i jednog dana manager je primijetio spomenutu narukvicu, rekavši da je treba pokriti ili će biti otpušten. Zaposlenik je odbio pokriti tetovažu jer je skrivanje Božjega imena bilo protivno njegovoj vjeri i – bio je otpušten."

No, nisu samo manjinske vjere diskriminirane. Gospođa Olson je nedavno zaprimila i slučaj jedne kršćanke.

"Poslodavci su jednoj osobi tijekom razgovora za posao postavili pitanja o njenim vjerskim uvjerenjima, te zatražili da se moli s osobama koje su je intervjuirale. Do kraja intervjua je postalo jasno da, iako je prakticirala istu vjeru, nije bila jednako požrtvovna vjernica, te na kraju nije dobila posao."

Ovakvi slučajevi su u porastu. Kathryn Olson kaže da su slučajevi protiv vjerske diskriminacije porasli za 20% u usporedbi s 2000. godinom.

"Imigranti iz različitih zemalja koji dolaze u našu zemlju, te bogatstvo kultura i vjera, čine vrlo zanimljivu radnu okolinu. No, dio te okoline je i nerazumijevanje složenosti nekih od ovih pitanja."

Za Suldana Mohammouda, iz Koalicije za pomoć izbjeglicama, stvar je jasna: Kada se zapošljava nova osoba, treba znati ponešto i o stvarima u koje ta osoba vjeruje. Iako ne govore engleski, nalaze se u zajednici koja poštuje jednaka prava, i iako se ne mogu izraziti na engleskom, znaju da imaju ista prava kao i svatko drugi. Potrebno je poštivati ta prava.

Prema odvjetnici Gwynne Skinner, šestero žena koje su podigle tužbu protiv tvrtke Oberto Sausage su zadovoljne ishodom parnice.

"One se doista osjećaju zadovoljno. Osjećaju se sretnim zbog promjena koje su uvele u Oberto. Željele su da Oberto shvati svoju pogrješku i ispravi je. Stoga su vrlo zadovoljne ishodom."

Kathryn Olson iz Povjerenstva za jednake mogućnosti u zapošljavanju uspostavila je program obuke o vjerskoj diskriminaciji, usmjeren prije svega na poslodavce sa zaposlenicima različitih vjera.

XS
SM
MD
LG