Linkovi

Američki imigracijski agenti koriste u svom radu psihologiju


Američka agencija za carinu i zaštitu granica, koja djeluje u sklopu Ministarstva domovinske sigurnosti, uvježbava agente za korištenje psiholoških tehnika u otkrivanju potencijalnih terorista među tisućama ljudi koji svakodnevno ulaze u zemlju.

Agenti Američke agencije za carinu i zaštitu granica kratko intervjuiraju ljude na raznim graničnim prijelazima. Oni ih pitaju standardna pitanja, naprimjer, zašto dolaze u Sjedinjene Države i koje je njihovo konačno odredište. Pri tom koriste napredne tehnologije za pregled vozila, prtljage i osobnih predmeta. Međutim, glasnogovornik carinske službe Bill Anthony kaže da svega mali broj iskusnijih agenata ima šesto čulo koje im pomaže u identificiranju posjetitelja s opasnim nakanama.

Na primjer, nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, granični policajac Jose Melendez Perez slijedio je svoj instinkt i time možda spasio živote – kaže glasnogovornik carinske službe Bill Anthony. "Inspektor u Orlandu Jose Melendez Perez više puta je rekao da je takozvani 20-ti otmičar imao sve potrebne dokumente kada je stigao u Orlando. Međutim, nakon postavljenih pitanja Perez je kod njega je osjetio nervozu i opasne namjere. Stoga mu nije dopustio ulazak u zemlju".

Dužnosnici kažu da sada trebaju više djelatnika koji imaju takve psihološke vještine te da se ne može čekati da ih agenti steknu iskustvom jer teroristi prijete zemlji sada. "Vjerujemo da bi kombinacija institucionalnog iskustva i modernih psiholoških tehnika predstavljala dobitak za sve građane Sjedinjenih Država, ali i onih koji posjećuju našu zemlju s legitimnim namjerama".

Sada agenti uz tradicionalnu uporabu vatrenog oružja i znanje kompjutora pohađaju trodnevni tečaj psiholoških tehnika. Bill Anthony kaže da će ubuduće čak i novi uposlenici biti u mogućnosti identificirati sumnjivu osobu kod koje će pratiti određene prisohološke signale kao što su pokreti tijela i izrazi lica. Neki kritičari tvrde pak da bi se o novom tečaju trebalo razgovarati zato što nema jamstava da nije podložan propustima. Doktor LeRoy Stone stručnjak je za forenzičku psihologiju koja postignuća proučavanja ljudskog ponašanja primjenjuje u kaznenom sustavu. "Nema nikakvog načina da netko može razlučiti laž od istine primjenom psiholoških tehnika ili strojeva".

Stone dvoji da se spomenute psihološke tehnike mogu primjeniti na ljudima iz drugih zemalja i kultura. Prema njegovim riječima, većina istraživanja obavljana je na američkim studentima te tvrdi da nema jamstava da će isto vrijediti za, primjerice, Arape iz Saudijske Arabije. Dužnosnici Agencije za carinu i pograničnu zaštitu uzvraćaju tvrdnjom da je psihološki pristup jednostavno još jedno oruđe, a ne besprijekorna metoda za hvatanje opasnih ljudi. 30-tak tisuća djelatnika te agencije proći će novi zečak zato što, tko zna, jednog dana taj napor može rezultirati očuvanjem mnogih života.

XS
SM
MD
LG