Linkovi

'Nedostatak političkog čelništva - najveći deficit Europske unije'


List International Herald Tribune komentira neuspjeh summita Europske unije tvrdnjom da 'nedostatak političkog čelništva' predstavlja najveći i najopasniji deficit s kojim se sučeljava ova organizacija od 25 država. Možda će predsjednike i premijere neugodni završetak summita trgnuti, da se konačno pozabave najvažnijim pitanjem – kakvu Europu građani najviše trebaju? International Herald Tribune optimističan je u vezi s nastupajućim britanskim predsjedateljstvom Unijom. 'Tony Blair se pokazao kao efikasan pristaša širenja članstva kao i liberalizacije europskog gospodarskog sustava' – piše Herald Tribune. Međutim, piše ovaj list, u Uniji je prisutan sve jači osjećaj da ne treba primati nove članice, posebno ne Tursku.

Dnevnik New York Times piše o pismu jednog odvjetnika upućenom trojici senatora u kojem se upozorava da čelnici Saveznog istražnog ureda, FBI-ja, nemaju iskustva na području borbe protiv terorizma. Odvjetnik Stephen Kohn zastupa jednog agenta FBI-ja arapskog podrijetla koji je tužio FBI zbog diskriminacije nakon terorističkih napada od 11. rujna. U svojstvu odvjetnika, Kohn je morao razgovarati s šefovima FBI-ja te je tijekom tih razgovora otkrio da mnogi iz vodećeg ešalona imaju klasično policijsko iskustvo, ali ne i iskustvo u borbi s teroristima. U pismu trojici senatora, Stephen Kohn upozorava na niz konkretnih pitanja na koja prvi ljudi FBI-ja nisu znali odgovoriti, primjerice o vezama između pojedinih islamskih terorističkih organizacija. Slične su nedostatke dokumentirale i neke neovisne studije – piše New York Times. No, FBI tvrdi da za šefovsko mjesto 'i nije neizbježno potrebno iskustvo iz protu-terorizma', te da ova organizacija prolazi kroz transformaciju koja može potrajati godinama.

Novinarstvo bez novinara – ovako bi se mogao sažeto opisati trend koji se zamjećuje u brojnim američkim listovima, pogotovo onima lokalnog karaktera. Web stranice lokalne štampe naime sve se ćešće otvaraju čitateljima. Dnevnik Christian Science Monitor piše da se tu može pročitati svašta – od filozofskih raspri do svađalačkih diskusija o nekom bizarnom problemu lokalne prirode. Ali ima i pozornosti vrijednih novinarskih uradaka. Sučeljene s padom tiraže, s čime je neposredno vezan i pad prihoda od reklama, novine se okreću čitateljima kako bi - kažu Amerikanci postigle svojevrsni 'reality check', odnosno, suočile s realnošću. No, piše ovaj list iz Bostona, širenjem mreže 'autora' postavljaju se i nova pitanja. Primjerice, je li lokalni list sredstvo informiranja ili debatni klub? Odnose li se profesionalni kriteriji novinarstva i na autore koji nisu novinari? I na kraju, možda i najvažnije, hoće li ovakva otvorenost na Internetu spasiti klasične novine?

XS
SM
MD
LG