Linkovi

Nakon neuspjelog summita EU - uzajamne optužbe


Luksemburški premijer Jean Claude Juncker, cija zemlja predsjeda Europskom unijom, izjavio je da je ova organizacija u "dubokoj krizi", termin koji je celnik EU-a uporabio da bi opisao podjelu medu zemljama clanicama nakon neuspjelih razgovora o proracunu na dvodnevnom summitu u Bruxellesu. Rekao je da neke zemlje žele veliko slobodno tržište, dok druge žele politicki integriranu Europu. Na razgovorima je trebao biti postignut dogovor o proracunu Europske unije od 2007. do 2013. godine. Gospodin Juncker je izjavio kako nece biti nazocan u Europskom Parlamentu u cetvrtak kad ce pred njim govor održati britanski premijer Tony Blair, ciju zemlju mnogi smatraju glavnom preprekom u postizanju sporazuma o proracunu.

Europski celnici poceli su se uzajamno optuživati nakon neuspjeha da se postigne sporazum o kratkorocnom proracunu na summitu u Bruxellesu. U Berlinu je njemacki kancelar Gerhard Schroeder izjavio da pregovori o proracunu nisu uspjeli zbog "nefleksibilnog" stava Britanije i Nizozemske. Poljski premijer Marek Belka rekao je da je prijedlog od uglavnom istocnoeuropskih clanica da se žrtvuje dio nužno potrebne pomoci kako bi se izbjegla pat pozicija bio posljednji pokušaj da se ožive posustali pregovori. Rekao je da je to bila reakcija na "percepciju sebicnosti nekih clanica".

Premijer Tony Blair je odbacio tvrdnje kako je bio izoliran, rekavši novinarima da Britanija nije bila sama u suprotstavljanju predloženom proracunu. Talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini upozorio je da ova pat pozicija pokazuje sve vecu nespremnost mnogih vlada da žrtvuju svoje nacionalne interese u ime europskih integracija. Dodao je da to nije sebicnost, vec prije kriza povjerenja.

XS
SM
MD
LG